Opinie & Commentaar
EO

Forum voor Democratie moet roer omgooien

foto: Foto: ANPfoto: Foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Forum voor Democratie moet roer omgooien

Het gaat goed met de nieuwe partij Forum voor Democratie. Maar de partij doet er goed aan op een punt het roer radicaal om te gooien.

De partij veroverde twee zetels in de Tweede Kamer en staat in de peilingen zelfs op vijf. Bijeenkomsten van de partij worden druk bezocht. Het aantal leden groeit gestaag. Zal de jonge partij beklijven? Succes van jonge partijen hangt af van een heleboel factoren. De twee belangrijkste zijn: het vermogen om de eenheid te bewaren en de kracht om politieke debatten te winnen.

Het eerste veronderstelt charismatisch leiderschap. Bij de Duitse partij Alternative für Deutschland ging het op dat punt mis. Frauke Petry slaagde er niet in om de gematigde en radicale vleugel te verzoenen en stapte op. Forum voor Democratie is nog zo jong dat er nog geen vleugels zijn ontstaan. Wat niet is kan echter nog komen. Nexit kan de aanzet vormen.

Ik kan mij bijvoorbeeld voorstellen dat niet elk lid van Forum voor Democratie ervan overtuigd is dat het verstandig zou zijn als ons land uit de Europese Unie stapt. Het grootste deel van onze export gaat immers naar de Europese markt. Nexit zal onze export schaden. Over dit heikele onderwerp zal ongetwijfeld een discussie uitbarsten in Forum voor Democratie.

Dat brengt ons automatisch bij het tweede punt. Een politieke partij kan alleen groeien als er op basis van argumenten belangrijke politieke debatten worden gewonnen. Dat is een zaak van lange adem, maar het moet wel gebeuren want anders gaat het mis.

Hoe zou Forum ooit met Nexit kunnen scoren? De partij heeft een negentiende-eeuws geloof in nationale soevereiniteit. Wat heb je echter aan soevereiniteit in een wereld die steeds meer verweven is geraakt? Juist door die verwevenheid is het noodzakelijk om invloed te krijgen op de besluiten van andere staten. Dat kan alleen via internationale samenwerking. Forum heeft ook een beetje pech dat Brexit veel slechter uitpakt dan Baudet en de zijnen ons willen doen geloven. En ook Trump maakt met zijn optreden geen reclame voor de ideologie van de nationale soevereiniteit.

Gooi het roer om

Het hoge woord moet er maar uit. Om het voortbestaan van zijn partij niet in gevaar te brengen dient Baudet de steven te wenden, hoe lastig dit ook is. Richt de pijlen niet meer op de gemeenschappelijke markt maar op de euro. Zeg niet dat Nederland pardoes uit de euro moet stappen maar onderzoek hoe de eurozone stabieler zou kunnen worden gemaakt. Als de eurozone vervolgens in problemen komt heeft Forum het voordeel van een denkvoorsprong.

De kans lijkt mij erg klein dat Baudet mijn advies op volgt. De reden is dat hij zelf ook lid is van het door hem zo bekritiseerde opiniekartel. Volgens Baudet is er sprake van een partijkartel dat niet alleen de baantjes verdeelt maar ook dezelfde opvattingen koestert. Leden van dit opiniekartel zijn allemaal de opvatting toegedaan dat internationale samenwerking voor een klein land met een open economie een goede zaak is. Zij zijn zelfs bereid om er nationale soevereiniteit voor in te leveren. Forum voor Democratie is niet bereid om soevereiniteit in te leveren. Aan dat standpunt valt niet te tornen.

Onverstandig

Dit is onverstandig. In een open debat zou deze discussie gewonnen moeten worden. Probleem is echter dat dan spoedig zou blijken dat het standpunt op een denkfout berust. Een klein land met weinig macht kan natuurlijk kiezen voor behoud van soevereiniteit maar het levert niets op. Wij zijn immers afhankelijk van het gedrag van andere staten. Om die reden is het verstandiger om wat nationale soevereiniteit in te leveren omdat onze handelspartners dat ook doen. Supranationale regels voorkomen immers dat andere lidstaten hun grenzen sluiten voor onze producten. Die regels dienen dus ons nationaal belang.

Het zal niet lang meer duren voor er over het dossier Nexit onenigheid in Forum voor Democratie zal ontstaan. De kans dat Baudet die discussie gaat winnen lijkt mij niet groot.

Arend Jan Boekestijn is commentator voor Dit is de Dag

Ster advertentie
Ster advertentie