Opinie & Commentaar

EHBK: Eerste Hulp Bij Kerstdinerstress

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. EHBK: Eerste Hulp Bij Kerstdinerstress

[AVROTROS] Pinggg. Er is een nieuwe WhatsAppgroep aangemaakt met een vrolijke foto van een kerstboom en de onheilspellende titel 'Kerstdiner'. Tegen de tijd dat de tweede pinggg klinkt, heb ik mijn telefoon al ver onder mijn bed gegooid en de dekens strak over mijn hoofd heen getrokken.

Dankzij jarenlange ervaring kan ik het verloop van de hierop volgende gebeurtenissen dromen. De net iets te vrolijke WhatsAppgroepbeheerder start met de net iets te blije boodschap dat het toch echt al bijna kerst is en dat het de hoogste tijd is om tot concrete afspraken te komen. Er volgen in totaal drie rondes. Ik neem ze even met je door, zodat je er je voordeel mee kunt doen.

Jammer zeg, maar toch veel plezier

In de eerste, zeer belangrijke ronde wordt bepaald op welke dag samengekomen zal worden. Let op! Dit is je enige kans om onder het hele festijn uit te komen. Laat eerst de andere mensen antwoorden. Merk je dat de meerderheid alleen op tweede kerstdag kan, laat dan weten dat 'het dan helaas niet gaat lukken, want ik kan alleen op de eerste, jammer zeg, maar ik wens jullie heel veel plezier'. Tik aan, je kunt de hele kerst in bed Netflixen, kerstkransjes eten en die wegspoelen met prosecco!

Houd je op de achtergrond

Heb je de pech dat je op de datum kunt die de meerderheid wil, dan ga je de tweede ronde in: de locatieronde. Doel hierbij is om de samenkomst vooral niet in je eigen huis te laten plaatsvinden, want je zit natuurlijk niet te wachten op extra schoonmaak-, afwas-, decoratie-, en of renovatiewerkzaamheden. Bij deze ronde is het de beste tactiek om je zoveel mogelijk op de achtergrond te houden. Zodra iemand aarzelend appt 'het kan misschien wel bij mij', meteen reageren met een enthousiaste uitroep in kapitalen, zoals 'GEWELDIG!'.

Glutenvrije quiche

Als je die locatieronde hebt overleefd, blijf dan alert, want de derde ronde gaat over de taakverdeling. De beheerder zal nonchalant opperen 'allemaal wat mee te nemen'. Dan is het zaak om heel snel te reageren met 'ik zorg voor stokbrood en Franse kazen', want voordat je het weet, heeft de beheerder je de onmogelijke taak opgelegd om een veganistische stoofschotel of een glutenvrije quiche te maken.

Dan ben je pas echt de grote verliezer. Nadat je uren hebt onderzocht wat er dan wél in zo'n gerecht mag en je stad en land bent afgereisd voor de exotische onmisbare ingrediënten, valt het mij altijd op dat degene voor wie je het maakt er geen hap van neemt. Omdat het simpelweg nergens naar smaakt en zo iemand na vijf bubbeltjeswijn ook wel eens zin heeft in normaal eten en dan zijn of haar eigen voedselprincipes vrolijk aan de kant schuift. Al dat werk voor niets geweest.

Pierre Wind geeft tips

Ben je nou na bovenstaande drie rondes als verliezer de strijd uit gekomen - oftewel je moet iets onmogelijks koken voor een kerstdiner bij jou thuis - luister dan naar deze nieuwste aflevering van Radar Helpt: Zo bereid je een gemakkelijk en betaalbaar kerstdiner met superslimme tips van topkok Pierre Wind. Ik wens je alvast een hele fijne kerst!

{podcast audio="69318" caption="#25 Zo bereid je een gemakkelijk en betaalbaar kerstdiner" }

Radar: consumentenradio op NPO Radio 1

Mischa Blok presenteert Radar Radio: elke zaterdagmiddag tussen 15:00 en 16:00 op deze zender. Lees alle artikelen uit Radar Radio in de rubriek Consument. Om een appje naar de studio te sturen heb je de NPO Radio 1-app nodig. Nog niet op je telefoon? Download hem hier voor Apple iOS en hier voor Android. Beluister de podcast Radar Helpt: wekelijks op woensdag praktische tips in anderhalve minuut.

Ster advertentie
Ster advertentie