Opinie & Commentaar

Verhuizen voor hoelang?

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Verhuizen voor hoelang?

[AVROTROS] Binnen de Amerikaanse sportwereld wordt met argusogen gekeken naar de prestaties van de Toronto Blue Jays, de ooit zo succesvolle honkbalploeg. Waarom? Omdat juist de prestaties van de Toronto Raptors, twee jaar geleden de kampioensploeg inde NBA, in hun zojuist afgesloten basketbalseizoen zo tegenvallend waren. Kenden beide Canadese ploegen (uit dus weliswaar verschillende sporten) een gezamenlijke tegenstander in deze pandemie die nog altijd de stormbal tussen de USA en Canada hoog in de mast houdt.

Voor de goede verstaanders: beide Canadese proforganisaties mochten onder geen voorwaarde hun thuiswedstrijden (81 voor de Blue Jays in het machtig mooie Rogers Stadium en 38 voor de Blue Jays) in Canada en in dezelfde week, elders in de USA ook weer hun uitwedstrijden spelen en dienden dus, als ploeg, als organisatie en als familie in recordtempo te verhuizen naar 'ergens in de VS', hetgeen geschiedde. Dan hoefde er dus niet grens overstekend geleefd te worden.

De basketballers waren het eerst aan de beurt en vonden in november/december 2020 een uitwijkhaven in Tampa, Florida. Daar stond een grote sporthal die ruimte kon bieden aan NBA basketbal en na ampel overwegen (haast) werd er 'ja' gezegd en begon een indrukwekkende verhuizing van Toronto naar Tampa. Spelersselectie-coaching-staf, medisch en semi-medisch personeel, administratie organisatie… alles en iedereen moest de bullen in Toronto inpakken en drie uur naar het zuiden vliegen, daar de hele bups uitladen en in een totaal vreemde stad de tenten gaan opslaan.

Dat leverde dus een verloren seizoen op; geen play-off, geen grote reeksen winstwedstrijden, beduidend minder inkomsten, veel 'geblesseerde spelers', of dat nou fysiek of geestelijk was en allerlei andere problemen die zich bij grote totaal-verhuizingen kunnen voordoen.

Bij de evaluatie van het zojuist afgesloten seizoen, kwamen met name deze 'negatieve' zaken naar voren en vroegen de Canadezen zich af hoe hun toekomst eruit zag. Moest men gaan denken aan een terug-verhuizing of zou een tweede volledig seizoen (dat pas in oktober van dit jaar begint) een feit worden. Grote twijfels omringden deze vraag. Hoe lang kon COVID-19 deze tijdelijke scheiding nog in zijn greep houden?

Relatief klein

De honkballers van de Jays zaten in een iets betere positie dan de Raptors, de basketballers dus, daar ze het speelveld en de volledige accommodatie van hun 'spring-training' in Florida konden gebruiken.

Ter kortere en nadere uitleg voor niet-kenners: honkbalploegen kennen de zogenaamde 'spring (=lente) training' die zich afspeelt in de Amerikaanse staten Florida en Arizona. De Jays kenden dus de weg in Florida waar hun (nieuwe) complex gelegen is in het plaatsje Duedin, een vrijwel witte enclave, gelegen aan de westkust van de Amerikaanse staat, een plaatsje met ruim 36.000 inwoners. Dus? Ze speelden niet helemaal op vreemde grond, maar natuurlijk was het relatief kleine trainingscomplex iets totaal anders dan hun eigen, monumentale Rogers Centrum in de bruisende Canadese stad waar 50.000 mensen in kunnen.

Tot nu toe blijken de Jays echter niet zo’n sterke terugval in prestaties mee te maken als hun basketballende collega’s. Per 21 mei hebben de Jays 23-19 achter hun naam staan; dus net even meer wedstrijden gewonnen dan verloren en de nummer vier in de American League East Division. Nog geen reden tot paniek.

Maar…maar. De Blue Jays zullen per 1 juni verhuizen naar Buffalo in de staat New York, daar waar ze verleden seizoen (ook al in coronatijd) een aantal maanden verbleven.

Of het ideaal is eerst in Florida en dan in Buffalo te gaan spelen (ook dat eist een enorme verhuizing) is maar de vraag, maar historisch gezien hebben de Blue Jays een grote schare volgers in het noordelijk gedeelte van de staat New York, grenzend aan de Canadese provincie Ontario. En is het stadion in Buffalo groter en beter geoutilleerd voor grotere toeschouwersaantallen.

IJshockey

En dan bestaat er ook nog een ander probleem op sportgebied, namelijk dat in de ijshockeywereld.

Kunnen de play-offs in die sport 'grensoverschrijdend' gespeeld worden?

In de eerste ronde van de play-offs spelen vier Canadese ploegen. Edmonton-Winnipeg en Toronto-Montreal spelen tegen elkaar op uitsluitend Canadese bodem, de winnaars treffen elkaar in ronde twee (ook weer in Canada) en daarna zal er toch “over the border” gespeeld moeten gaan worden.

Hoe?

Niemand die daar nu enige weet van heeft.

COVID-19 heerst nog altijd als het deze twee grote landen aangaat; hun grenzen zijn behoorlijk dicht getimmerd en gaat men voor iets triviaals als ijshockey die grens dan nu wel openen? Dat is juist de vraag..

Voor het eventuele vervolg van de wedstrijden heeft de NHL een uitzonderingspositie bij de Amerikaanse en Canadese regering aangevraagd. In het belang van de nationale sport vraagt men de grens open te stellen voor die ploegen die eventueel in de USA en Canada moeten spelen (uit en thuis) wanneer zij in de derde ronde van de play-offs uitkomen.

Een antwoord van de beide regeringen is nog niet verkregen. Beide regeringen zijn nog aan het overleggen en niemand weet hoe corona over pak weg drie weken zich zal gedragen in die landen.

Niet de grens over

Nog even terug naar de honk- en basketballers. De leden van de Canadese sportorganisaties spelen dus hun wedstrijden op Amerikaanse bodem en dat heeft voor spelers met vrouwen, vriendinnen en hun kinderen toch wel problemen opgeleverd. Behuizing, school, sociale omgeving; het was als het gaan leven in het buitenland met alle kleine probleempjes van dien.

Neen, ze mochten niet de grens over zonder voor sportmensen funest lange quarantaineweken, dus werden al die sportjongens met hun meereizende familieleden America-Canadezen, met uitzondering dan weer van spelers die hun familie bewust in Canada achterlieten en die ze dagelijks via een klein schermpje konden spreken en zien.

Maar ook dan is een basketbal- of honkbalseizoen wel erg lang.

De thuishavens van die ploegen in Toronto bleven gesloten, personeel werd ook gerepatrieerd naar de VS om daar hetzelfde werk te doen als ze in Toronto zouden hebben moeten doen, maar eigenlijk was alles toch licht anders.

Dat nu is een klein, edoch opmerkelijk nevenaspect van de nog altijd overal aanwezige pandemie. Wij staan daar niet bij stil, wij weten er ook bijna helemaal niets van.

Met het blijven volgen van ook de internationale sport, viel dit onderwerp me juist afgelopen week op.

En ik deel graag.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie