Opinie & Commentaar
EO

Waarom noemen we hem geen pedo?

foto: Facebookfoto: Facebook
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom noemen we hem geen pedo?

Nederland is geschrokken van een gewelddadige schietpartij op een Rotterdams VMBO waarbij de zestienjarige Humeyra is omgekomen. Nu kan je je afvragen of niet elke schietpartij per se gewelddadig is, maar in dit geval hebben we er best reden toe. Nadat de dader het meisje eerst twee keer had beschoten, pompte hij er voor de zekerheid nog zes achterna. Inmiddels is de 31-jarige dader wel opgepakt, of liever gezegd, hij heeft zich bij de politie aangegeven.

In de media gaat het nu vooral om de familie, de vrienden en de school van Humeyra, en dat is terecht. In hun leven is een gat geslagen dat waarschijnlijk nooit helemaal zal helen. Maar in de tussentijd blijf ik met een levensgrote vraag zitten, en dan heb ik het niet over het (waarschijnlijke) motief van de dader. De media suggereren namelijk dat de dader de “ex-vriend” van het slachtoffer is. En dan denk je al snel aan een onmogelijke liefde, een afgewezen minnaar, problemen met wederzijdse familie, enzovoorts. En voor je het weet neemt de romantiek het over van de criminologie.

Frappant leeftijdsverschil

Maar hij is, volgens de pers, 31 jaar. En zij was, volgens diezelfde pers, 16 jaar. Toch lees ik nergens over dat toch wel heel frappante leeftijdsverschil. Dat hij vijftien jaar ouder is dan zij vinden we normaal gesproken al een interessant feit om met elkaar te bespreken. ‘Weet je, Tiny van Automatisering, is getrouwd met een man die wel haar vader kan zijn.’ Heerlijk, kantoorroddels. Maar in dit geval gaat het om een minderjarig meisje. En kan een minderjarig meisje wel een ‘relatie’ hebben met een meerderjarige man, die bovendien haar ‘ex’ kan zijn? Ik denk het niet.

Het gaat hier om een pedoseksuele man, die zijn vrouwelijk slachtoffer mishandeld heeft, wellicht langere tijd, en wellicht ook seksueel. Bovendien heeft hij zijn slachtoffer van het leven beroofd toen het meisje probeerde om buiten zijn greep een nieuw leven op te bouwen. Het gaat niet om (ex-)geliefden, het gaat niet om relatieproblemen, het gaat niet om het niet kunnen verwerken van een afgebroken relatie tussen twee volwassenen. Het gaat om seksueel misbruik van een jonge vrouw, die dat misbruik met haar leven heeft moeten bekopen.

Ga daar maar eens mee aan de slag, #metoo!

Ster advertentie
Ster advertentie