Opinie & Commentaar

'Ik heb geen Tour-koorts'

foto: ANP (Vincent Jannink)foto: ANP (Vincent Jannink)
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ik heb geen Tour-koorts'

[EO] Het heeft even geduurd voor ik er aan toegaf, maar het is waar: ik heb dit jaar geen Tourkoorts. Waar ik normaal gesproken weken van tevoren bijna licht geef als ik over de Tour de France praat, is het nu allemaal wat minder. Waar ik normaal gesproken mijn voorspellingen al maanden van tevoren kan dromen, moest ik me er deze week echt toe zetten om ze op te schrijven. Waar ik normaal gesproken al dagenlang zachtjes zijn naam scandeer, bleeft het de afgelopen weken stil.

Weet u waarom? Robert Gesink doet niet mee aan de Tour de France. En daarmee verliest de Tour voor mij een groot deel van z’n charme.

Natuurlijk, ik weet het wel, aan Tom Dumoulin gaan we een hoop plezier beleven, die pakt wel een etappe, maar dat is anders. Mollema gaat gewoon weer duelleren om een top-tien-plek, maar ja, hoe zal ik het zeggen. Kelderman zal het best leuk gaan doen hoor, geen twijfel, maar toch. Het is anders.

Ik ben al fan van Robert Gesink sinds 2007, het jaar dat Michael Boogerd stopte. Ik zocht een nieuwe wielerheld en ik twijfelde geen moment: Robert Gesink zou het worden. En ik ben het tot op de dag als vandaag.

Toegegeven: fan van Robert Gesink zijn, is een beetje als fan zijn van Feyenoord. Het is best vaak lijden. Want de man komt veel tegen, ik ga het rijtje tegenslagen niet opnoemen. Maar daar staat ook veel tegenover: in de Tour kon je vrijwel altijd op hem rekenen. In de jaren dat geen Nederlander er een pepernoot van bakte, stond hij er gewoon en gaf mij een reden om naar de Tour te kijken.

Enkele weken geleden viel hij, in de Ronde van Zwitserland. Net als ik een paar weken eerder, op z’n hoofd. Ik dacht, denkend aan mezelf: dat komt wel goed. Niet dus.

Sindsdien voel ik het: weggezakte Tourkoorts. De Tour zonder Robert Gesink is als de appelmoes zonder kers, appeltaart zonder slagroom, appelcider zonder bubbels.

Jawel, ik ga wel luisteren hoor, naar Radio Tour de France. Maar meer voor Robbert Meeder dan voor Robert Gesink.

Weet je waar ik zin in heb? Ik heb zin in de Vuelta. Nu al. Robert Gesink gaat daar op het podium eindigen. En ik scandeer dagenlang zijn naam.

Ster advertentie
Ster advertentie