Opinie & Commentaar
BNNVARA

Verkeersregels voor voetgangers: 'Daar kun je mee thuiskomen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Verkeersregels voor voetgangers: 'Daar kun je mee thuiskomen'

Verkeersregels voor voetgangers? In De Nieuws BV deelt Ellen Deckwitz een paar ideeën: "Hand uitsteken en rechts heeft voorrang." Het lijkt in de anderhalvemetersamenleving geen overbodige luxe.

Vanaf haar bonsaibalkon keek Ellen Deckwitz naar de voetgangers op straat: "Opeens viel mij een aantal zaken op waar ik zelf wanneer ik aan het voetgangen ben, ook last van heb en die wil ik, in het kader van de volksgezondheid, toch even met u delen. De meesten houden zich tegenwoordig perfect aan de vereiste anderhalve meter afstand. Maar daardoor ontstaan er soms toch problemen."

Hand uitsteken

Deckwitz: "Twee mensen naderen elkaar op straat en enkele meters voor ze elkaar passeren bedenkt één van de twee dat hij of zij toch aan de overkant moet zijn, steekt vervolgens vanuit het niets de straat over richting de tegenligger, die zich op zijn beurt het apelazarus schrikt en in paniek wegspringt."

Als de oversteker van tevoren had aangegeven dat hij wilde oversteken, door bijvoorbeeld zijn hand uit te steken, had er al heel wat onrust en diagonale verwarring voorkomen kunnen worden, denkt Deckwitz. Daarom vindt zij dat er verkeersregels voor voetgangers moeten komen.

Verkeersregels voor voetgangers

"Zonder gekheid, het klinkt misschien wat omslachtig, maar door tegen iemand op te botsen kan je ook iemand besmetten, laten we het zekere voor het onzekere nemen," zegt Deckwitz, "dus lieve wandelaars: hand uitsteken, rechts heeft voorrang, muziek af, in de schemering licht aan. De ander verdient wat extra oplettendheid. Verkeersregels voor het wandelen, daar kan je mee thuis komen."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie