Opinie & Commentaar
NOS

Andy Houtkamp: Match-fixing?

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Andy Houtkamp: Match-fixing?

Komend weekend worden de plaatsen voor de play-offs voor de eredivisie bepaald. Een van de clubs die daar aanspraak op maakt is sc Heerenveen. Ook in het seizoen 2011/2012 stond Heerenveen op een play-off plaats. Maar er was toen iets vreemd aan de hand.

Als de tegenstander van de Friezen op de laatste speeldag van Heerenveen zou winnen, zouden de Friezen zonder nacompetitie te hoeven spelen Europa in gaan. Ajax was kampioen en de nummer 3 in de competitie PSV had de beker gewonnen. Maar als PSV tweede zou worden dan gingen zij naar de Champions league en dus was sc Heerenveen er bij gebaat dat Feyenoord tweede zou worden, zodat de friezen geen play-offs hoefden te spelen. Kunt u het nog volgen? Ik hoop het wel.

Al met al was het eind van het verhaal dat Heerenveen thuis verloor met 3-2 van Feyenoord en zodoende AZ en Heerenveen als nummers 4 en 5 de nacompetitie ontliepen en rechtstreeks Europa in gingen. Overigens is het wel aardig om te zien welke clubs wel het extraatje voor Europa mochten spelen. Dat waren Vitesse, Fc Twente (sic), RKC en NEC. Uiteindelijk was Vitesse daarin de sterkste door RKC over twee wedstrijden te verslaan.

Over de wedstrijd Heerenveen – Feyenoord werd niet meer gesproken. Heerenveen kwam door een doelpunt van Bas Dost, hij verkaste later naar Wolfsburg, met 1-0 voor, maar de Rotterdammers kwamen door Bakkal, Cisse en Manu op 1-3. Uiteindelijk mocht Van La Parra de eindstand van 2-3 bepalen. Zowel Heerenveen als Feyenoord blij en ook het publiek was tevreden want Heerenveen was direct geplaatst. Of er een luchtje aan zat zullen we nooit weten.

Andy Houtkamp is voetbalcommentator bij Langs de Lijn op NPO Radio 1.

Volg alle wedstrijden in de Eredivisie zondag vanaf 14.30 uur live in Langs de Lijn op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie