Opinie & Commentaar
BNNVARA

Minister Ollongren neemt een hap meel

foto: ANP/pixabayfoto: ANP/pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Minister Ollongren neemt een hap meel

Het zal je maar gebeuren. Midden in een coronacrisis, waarbij inkomsten bij veel mensen opdrogen, ook nog een forse huurverhoging aan je broek. Deze week verschenen in het NOS Journaal twee vrouwen die daarmee te maken hadden. De ene had een huurverhoging van 30 euro en de andere zelfs van 50 euro per maand. Doe dat even keer twaalf: komt een leuk bedrag uit.

Dat vonden ze in de Tweede Kamer kennelijk ook. Dinsdag stond ongeveer de hele oppositie op haar achterste benen. Nou komt dat wel meer voor, maar dit keer hing er echt iets in de lucht. PVV-Kamerlid Kops wilde vragen stelen aan de minister van Wonen, vice-premier Kajsa Ollongren.

Zoals altijd werd dat dinsdag vroeg in de middag bekendgemaakt. Een kwartier later was er een opmerkelijke wijziging. De PVV wilde nog steeds vragen stellen, maar de naam van Kamerlid Kops was vervangen. Het was chefsache geworden. Wilders nam het over!

Billenkoek

Chefsache was het al een hele tijd eigenlijk. Minister Ollongren had dit van heinde en verre kunnen zien aankomen. De minister had al billenkoek gekregen van de Eerste Kamer. De steeds hoger wordende huren worden voor steeds meer mensen een steeds groter probleem. Door de coronacrisis en door de hoge inflatie van vorig jaar zag je dat probleem allang aankomen.

Een stevige extra greep uit de huishoudportemonnee voor veel mensen. Vooral voor de mensen met niet zulke diepe zakken is dat een enorm probleem. Daarom wilden ze in de Eerste kamer de huren bevriezen. Minister Ollongren toonde zich ijskoud ten aanzien van dat idee. Voor het eerst in 150 jaar kreeg een bewindspersoon een motie van afkeuring aan haar broek, of jurk - ik weet even niet meer wat de minister toen droeg. Koelbloedig reageerde ze dat "dit een aanmoediging was om meer mijn best te doen."

'Elitaire minister van asociale zaken'

En nu stond ze oog in oog met de scherpste debater van de Tweede Kamer. Wilders haalde eens adem en daar begon het spervuur. Het vertrouwde Wilders-vocabulaire knalde en klotste tegen de muren van het parlement op. "Elitaire minister van asociale zaken, los gezongen van de werkelijkheid, wereldvreemde minister van D66 die het erger maakt." Wilders in topvorm, en eerlijk is eerlijk: minister Ollongren vroeg er gewoon om.

Hap meel

Waarom stond ze daar, zoals ze zelf zei 'met meel in haar mond', steeds als een groggy bokser rondjes te draaien en minstens vijf keer hetzelfde verhaal op te dreunen, maar dan met steeds andere woorden? Dat ze 'Prinsjesdag wilde afwachten' en dat er dan 'wat naar buiten zou komen'? Dat ze 'alles goed in de gaten hield'? En nog meer van dat soort teksten.

Dan is het toch niet raar dat Kamerleden en Senatoren woedend worden. Laat staan veel mensen die met die huurverhoging in hun maag zitten. Als de minister een paar maanden geleden via een Algemene Maatregel van Bestuur had besloten dat de huurverhoging niet doorging, had ze de verhoging voor mensen in de sociale huur kunnen tegenhouden volgens de Woonbond.

Ze heeft dat niet gedaan. Ze was druk 'bezig met alles in de gaten houden en te monitoren', zoals ze zelf zei. 'Alles moet goed komen met Prinsjesdag', suggereerde de minister, terwijl ze nog een flinke hap meel nam en voort pruttelde. Lekker, dat soort vage garanties als je huur met 50 euro per maand omhoog gaat en je hebt het niet zo breed.

Vernietigend

Nu stond ze daar, de minister, alleen. Het was ijskoud in vak K. De kritiek in de Kamer was niet van de lucht, maar de kritiek in de wandelgangen was werkelijk vernietigend. De Kamer had geen deuk in een pakje boter weten te slaan. Knap van de minister zou je ook kunnen zeggen. In de wandelgangen werd er schande gesproken.

'Deze minister blijft een ambtenaar en dit gaat nog hoog oplopen', hoorde je. 'Slecht voorbereid en slecht uitgevoerd', hoorde ik ergens anders vandaan komen. Iemand uit één van de drie andere coalitiepartijen had geen medelijden, maar was wel bezorgd. Laat maar spartelen, als de schuld maar niet bij zijn partij kwam te liggen.

Tiny Kox, de SP-senator en aanvalsleider uit de Eerste Kamer waarschuwde de minister vast. "Als de minister in de begroting 2021 haar door de Senaat afgekeurde beleid niet stevig aanpast kan ze moeilijk goedkeuring krijgen uit de Senaat. Een minister zonder begroting is een minister zonder toekomst." In de wandelgangen hadden ze gelijk. Dit kon nog wel eens hoog gaan oplopen!

Urs Klaver is politiek journalist bij De Nieuws BV.

Ster advertentie
Ster advertentie