Opinie & Commentaar

Sprookjesachtig

foto: RVDfoto: RVD
  1. Nieuwschevron right
  2. Sprookjesachtig

Heel Nederland keek zonder zurigheid naar een televisieprogramma. Meer dan vier miljoen mensen zagen het interview met de Koning maar geen onvertogen woord op twitter. Dat is een sprookjesachtige prestatie.

Eens per jaar rijdt de koning in koets door de straten. De hele stad is afgezet en de kinderen uit die stad krijgen de dag vrij. Zodat ze kunnen zwaaien naar de koning en zijn koningin. Acht paarden trekken de koets naar de Ridderzaal. Daar staat de hele regering en het parlement plechtig op en roept ‘Hoera’ als de baas van het land veilig binnen is.

Eigenlijk is het best gek, zo’n monarchie. Afgelopen najaar, vlak na prinsjesdag zat ik met een Amerikaanse op een terras. Ze woonde pas kort in Den Haag en wilde weten waarom een week eerder de hele stad was afgesloten. Waarom er massa’s mensen langs de weg hadden gestaan. Sprookjesachtig vond ze het, dat in een modern Europees land de Koning zo belangrijk was. Haar mond viel nog verder open toen ik vertelde over vandaag. De dag dat we met zijn allen de verjaardag van het staatshoofd vieren. Iedereen in het Oranje, feestjes door het hele land en speciale oranje tompoucen bij de koffie.

Andere ogen

Sinds dat gesprek kijk ik met andere ogen naar ons Koningshuis. Ieder optreden van ons koninklijk huis probeer ik als buitenstaander te zien. Het interview van Wilfried de Jong gisteren is dan helemaal fascinerend. Ruim 4,3 miljoen mensen zagen het gesprek in de bibliotheek van de Koning. En op twitter geen onvertogen woord. Dat is bizar. Natuurlijk was De Jong voortreffelijk en de Koning toegankelijk, maar volgens de wetten van de social media kan dit eigenlijk niet. Zo’n media gebeurtenis zonder keiharde opmerkingen en snoeiharde kritiek is onmogelijk.

Blijkbaar heeft Nederland behoefte aan een sprookje. Kijk maar naar de jaarlijkse Koningsdagenquete van de NOS. Ruim 70 procent van de Nederlanders is blij met het Koninklijk Huis. Daar zal het, inmiddels gesneuvelde, Farao der Nederlanden burgerinitiatief van Arjen Lubach geen verandering in brengen. Sterker nog, de Oranjes groeien in populariteit.

Roep om de republiek

Vanuit de politiek is de roep om de rol van de Koning te veranderen stiller en stiller geworden. Alleen de SP en GroenLinks willen op termijn naar een republiek, maar een belangrijk punt is het niet. De grote meerderheid is blij met de monarchie. Christelijke partijen vinden het koningshuis juist een van de fundaties van Nederland. Een CDA-Kamerlid legde me pas nog uit dat hij het als de grootste bindende factor van de samenleving ziet.

Als ik kijk naar het interview van gisteren en het enthousiasme bij Koningsdag vandaag, moet ik hem daar misschien gelijk in geven. Blijkbaar hebben we behoefte aan een koning.

David van der Wilde is politiek redacteur voor De Nieuws BV.

Ster advertentie
Ster advertentie