Opinie & Commentaar
WNL

'Houd debat over coronasteun zuiver, sleep er geen klimaatmaatregelen bij'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Houd debat over coronasteun zuiver, sleep er geen klimaatmaatregelen bij'

In de discussie over coronasteun moeten er geen klimaateisen worden bijgesleept. Dat zegt opiniemaker en FD-journalist Jean Dohmen in WNL Opiniemakers.

"Je moet het pakket zuiver houden. We hebben het erover dat we willen voorkomen dat bedrijven omvallen", zegt Dohmen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Het gaat om overleven'

"Je moet uitkijken dat je er niet allerlei dingen bij gaat slepen", zegt Dohmen daarover. "We hebben al afspraken over klimaatbeleid gemaakt. Bedrijven moeten daar straks aan voldoen. Je moet dat niet naar voren gaan halen en het nog complexer maken. Het gaat nu over het overleven."

Dohmen vindt het een goede maatregel dat de overheid KLM steunt in deze crisis. "We hebben met elkaar terecht gezegd dat KLM en Schiphol belangrijk is voor Nederland. We zijn nog steeds de twintigste economie op aarde. We onderscheiden ons vooral in goede infrastructuur. We hebben goede verbindingen met het buitenland. Dat maakt Nederland aantrekkelijk als vestigingsplaats."

De klimaatmaatregelen zijn volgens Dohmen "echt een andere stap". "Het gaat er nu over om zoveel mogelijk schade te voorkomen."

Concurrentiepositie

Door te veel eisen te stellen aan KLM zou de concurrentiepositie van het bedrijf in gevaar komen, zegt VVD-fractievoorziter in Nijmegen, Inge van Dijk. "Er zijn twee verschillende discussies en doe moeten niet met elkaar verweven worden."

"De discussie over duurzaamheid, energietransitie en klimaat was al ingezet voordat deze crisis begon. Daar zijn we mee aan de slag. Toen kwam de crisis. We moeten nu kijken hoe we ondernemers en bedrijven kunnen helpen om door deze crisis heen te komen."

Ster advertentie
Ster advertentie