Opinie & Commentaar
BNNVARA

Het Franse gebak van Jesse Klaver

foto: ANP/pixabayfoto: ANP/pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Het Franse gebak van Jesse Klaver

Een tante van mijn vader had een banketbakkerij. Daar werd het lekkerste gebak van de stad verkocht en zelf gemaakt. Van heinde en verre kwamen de mensen daar hun gebak halen. Het is niet altijd even makkelijk om te weten hoeveel gebak je moet maken. Mensen willen kakelvers gebak: gebak van vandaag! Dus een enkele keer was er nog wat over van de voorraad van de dag ervoor.

Weggooien is zonde, maar klanten mochten niet weten dat ze een enkele keer gebak van de dag ervoor kochten. Zo gingen die dingen. Het verhaal gaat in de familie dat de tante van mijn vader dan in de winkel aan de medewerkers vroeg of er nog Frans gebak was, dan had de overvolle winkel niet door dat ze eigenlijk vroeg of er nog wat van gisteren eerst uit moest.

Popster

Ik moest aan dat verhaal denken toen ik aan Jesse Klaver dacht. De grote ster van de vorige verkiezingen, die Jesse Klaver. 'Hij heeft echt een groot probleem', zei iemand tegen mij. De vorige verkiezingen had hij de wind flink mee, de wind of change, zal ik maar zeggen. Grote meet-ups, zelfs een AFAS live vol met mensen, die Jesse Klaver vanuit de zaal bejubelden. Ik heb het toen gezien, het was echt indrukwekkend.

Fantastische vergezichten slingerde hij alle grote zalen van Nederland in. Dream out loud, hoor je Erik van Bruggen roepen vanaf een wolk. Die bijeenkomsten kwamen in het nieuws in binnenlandse, maar zelfs in buitenlandse media. De BBC, CNN, The New York Times, you name it. De wereld lag aan de voeten van Jesse Klaver. Hij leek af en toe een beetje op een popster. Het was een nieuwe manier van de verkoop van politiek en het werkte als de brandweer.

Chagrijnige D66’ers

Het verhaal is bekend: GroenLinks knalde van vier naar veertien zetels. Een geweldig resultaat. Klaver was de superheld van GroenLinks. Maar na de dorst komt de kater. Jesse Klaver werd aan de formatietafel ontboden maar hij liep er vandaan. Daar zijn ze bij D66 nog steeds chagrijnig over.

Jesse ging weer de oppositiewoestijn in. Het momentum was weg. Natuurlijk had hij het kabinet en premier Rutte in het bijzonder nog even goed te pakken met de dividendbelasting. Spannend vond links Nederland, onverantwoord vond menig grote ondernemer.

De glans van Jesse

De glans van Jesse Klaver lijkt op het moment verdwenen. Natuurlijk, hij werkt zich de blubber, zoals heel veel politici. Maar bij veel poetsen gaat alles niet automatisch glimmen. GroenLinks staat in de peilingen van Maurice de Hond al een hele tijd op een verlies van drie zetels. Dé oppositieleider op links van het moment is Lodewijk Asscher. Daar zijn vriend en vijand het volledig over eens.

En GroenLinks? Vijf Kamerleden verlieten de fractie tussentijds en twee belangrijke Kamerleden, Bram van Ojik en Kathalijne Buitenweg, hebben aangegeven niet voor een volgende termijn te opteren. Jesse moet op zoek naar nieuw elan. Dat zal niet meevallen. Want je hebt dan wat meewind nodig. Dat is er nu gewoon niet. Tenminste ik zie het niet. Het is hard werken voor weinig, zoals je wel eens op straat hoort.

Bedreven Segers

GertJan Segers bewijst met de ChristenUnie dat je best kunt regeren zonder al je principes te verliezen. Sterker nog, Segers lijkt daar zo bedreven in te zijn dat hij als enige regeringspartij op winst staat. Een knap resultaat, zeker in deze roerige tijden.

Zou Jesse Klaver wel eens terugdenken aan de tijd dat die formatiebesprekingen waren? Hij zegt dat hij er geen spijt van heeft. Laten we ervan uitgaan dat dat volkomen klopt. Zou Klaver ervan uitgaan dat er een nieuw momentum komt, of zijn de kiezers alweer op zoek naar andere partijen met idealen en ideeën?

GroenLinks Vijvertje

D66 heeft Sigrid Kaag als lijsttrekker gekozen en die vist opzichtig uit het GroenLinks vijvertje waar al steeds minder vis zwemt. Wat gaat er gebeuren? Hoe zorgt Jesse Klaver dat ie weer gaat shinen? De druk op Klaver lijkt de komende verkiezingen huizenhoog. Niet de vorige Tweede Kamerverkiezingen waren de belangrijkste voor Jesse Klaver, maar de komende Kamerverkiezingen. Het is erop of eronder!

GroenLinks moet toch een keer in bestuurdersstoelen komen te zitten. Een eeuwige oppositiepartij, dat is het gevaar dat loert. Ik ben heel benieuwd hoe dit verder gaat. Welke aas heeft Klaver in z'n mouw? Of is er geen aas, is Jesse Klaver een soort politiek Frans gebak geworden. We kennen het verhaal, het is een mooi verhaal maar het lijkt van gisteren.

Urs Klaver is politiek journalist bij De Nieuws BV

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie