Opinie & Commentaar

Wie is de winnaar?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wie is de winnaar?

Het stof van de verkiezingsdag was nog niet neergedaald of het volgende debat diende zich al aan: Wie is nou de winnaar?

Het CDA voelt zich winnaar, terwijl het voor de partij de op één na slechtste uitslag in hun historie is. D66 lijkt wel een winnaar, want toch maar mooi 7 zetels erbij, en waarschijnlijk weer eens meeregeren.

De grootste discussie gaat over GroenLinks of de VVD. De Jessias vindt dat de partij gewonnen heeft, want van 4 naar 14 zetels, dat is een enorme stijging. De VVD is de grootste, en heeft met 33 zetels weliswaar 8 minder dan op dit moment in de Tweede Kamer, maar is wel maar liefst 13 zetels groter dan de PVV, de nummer twee.

En zo is het altijd maar de vraag vanuit welk perspectief je het bekijkt.

Toen ik vanochtend de Volkskrant over de formatie las, verslikte ik me toch even in m’n boterham met pindakaas. GroenLinks heeft een voorkeur voor een coalitie zonder de VVD. En dus wil GroenLinks alle mogelijkheden zonder de VVD onderzocht zien. Pas daarna overwegen ze om heel misschien in een coalitie met de VVD plaats te nemen.

Nu heb ik best een zwak voor Jesse Klaver, want jonge mensen die zich door hun leeftijd niet laten tegenhouden om grootse ambities na te streven, daar houd ik wel van. Maar ik bespeurde in deze formatie-instelling dezelfde arrogantie die ik tijdens het NOS Slotdebat af en toe bij hem zag. Je kunt wel in een uitverkocht AFAS Live staan, maar je hebt uiteindelijk maar 14 zetels, meneer Klaver. Dat is veel, zeker als je er daarvoor maar 4 had, maar het is nog geen 10% van alle zetels, en je bent meer dan twee keer zo klein als de grootste partij na de verkiezingen, de VVD.

Dus om dan te eisen dat eerst alle pogingen worden onderzocht om een coalitie zonder de VVD te smeden, vind ik tamelijk cocky. Voor je het weet slaat ‘dat heeft die Klaver toch maar mooi gedaan’ om naar ‘wie denkt hij wel niet dat hij is?’. Of zou het strategie zijn, en overspeelt hij bewust zijn hand om de komende jaren verder te groeien in de oppositie, afgeschrikt door wat een linkse partij (PvdA) kan overkomen als je gaat regeren met rechts?

Zo zie je maar, je dacht misschien na 15 maart af te zijn van het politieke spelletje, maar nee hoor, het is pas net begonnen.

Renze Klamer is presentator van Langs de Lijn En Omstreken

Ster advertentie
Ster advertentie