Opinie & Commentaar
BNNVARA

Showtime!

foto: BNNVARAfoto: BNNVARA
  1. Nieuwschevron right
  2. Showtime!

In De Nieuws BV werd afgelopen vrijdag de Gouden Dolk uitgereikt, een prijs voor de politicus die op de vileinste wijze een mes heeft geplant in de rug van een collega. En daar waren er nogal wat van in het afgelopen politieke jaar.

Politiek commentator Peter Kee en oud-Kamerlid Sharon Gesthuizen bespraken onder meer de guerrilla-oorlogen bij DENK en 50Plus, en de eeuwigdurende tot mislukken gedoemde saga van linkse samenwerking.

Ook de Whatsapp-fittie tussen burgemeester Halsema van Amsterdam en minister Grapperhaus van Justitie over de BLM-demonstratie op de Dam kwam langs, waarbij het een beetje in het midden bleef wie hier nu wie een mes tussen de schouderbladen had gestoken. Maar de winnaar van het kleinood werd Wopke Hoekstra, die zijn collega-minister en aspirant lijsttrekker Hugo de Jonge onaangenaam verraste met een steunbetuiging aan diens concurrent Pieter Omtzigt.

Zo'n verkiezing is enerzijds voor de programmamakers een mooi handvat om het politieke handwerk nog eens uitgebreid onder de loep te nemen, wat Kee en Gesthuizen vaardig deden. Anderzijds moet je oppassen dat zo'n gimmick een beroepsgroep, die zich als het goed is met niks minder bezighoudt dan het landsbelang, niet reduceert tot een clubje acteurs in een derderangs toneelstuk. Het spel analyseren is leuk en kan verhelderend zijn, maar het gaat uiteindelijk om de knikkers.

Gympies

Wat waren wij programmamakers blij met die lijsttrekkersstrijd bij het CDA. Eindelijk even weg van virologen, hulpverleners, lockdowncritici en coronaslachtoffers aan de talkshowtafels. Eindelijk even géén puur informatieve gesprekken met hardwerkende bewindslieden. Eindelijk weer een kans om duidelijk te maken waarom een talkshow een show heet.

Dat laatste lukte de collega's van Op1 afgelopen maandag bijzonder goed. De twee overgebleven CDA-kandidaten zaten tegenover elkaar aan tafel, en werden eerst geconfronteerd met een paar even luchtige als uit de lucht gegrepen dilemma's: gympies of cowboylaarzen, Derksen of Akwasi, Marijnissen of Baudet… "U móet kiezen", herhaalde het presentatieduo van dienst keer op keer, en Omtzigt noch De Jonge vroeg zich hardop af van wie dat dan wel zo nodig moest en waarom eigenlijk.

Debat

Daarna mochten de heren debatteren, over door henzelf ingebrachte thema's. De Jonge koos voor 'migratie', en Omtzigt voor 'de onbetrouwbare overheid'. Even afgezien van de vraag hoe koosjer het is om de geïnterviewden zelf de gespreksthema's te laten bepalen, zou ik best willen weten waarom zij juist voor déze thema's kozen.

De Jonge waarschijnlijk om aan te tonen dat hij ook om het rechterdeel van de CDA-achterban geeft, en Omtzigt naar ik aanneem omdat zijn strijd tegen die overheid het belangrijkste (zo niet het enige) wapenfeit is waarop hij kan bogen. Maar dat vermoed ik alleen maar, want er werd niet naar gevraagd.

Gelukkig ontspon zich wel een gesprek waarin De Jonge en Omtzigt iets van hun visie op de samenleving en de overheid konden laten zien (en waarin duidelijk werd dat de heren ook na de inmiddels door De Jonge gewonnen verkiezing nog niet van elkaar af zijn). En voor wie minder in Haagse speltheorie geïnteresseerd is zaten goddank ook Joop Zoetemelk en Robèrt van Beckhoven nog aan tafel. Want een goeie tompouce in elkaar zetten, pfff, dat valt ook niet mee.

Topshow

Radio- en televisiemakers zoeken als het goed is altijd naar middelen om dat wat zij willen vertellen op een aantrekkelijke manier te presenteren aan hun kijkers en luisteraars. En dat is minstens even ingewikkeld als banket bakken. Er wordt uit alle macht en met vakmanschap gezocht naar vormen die moeten helpen om de inhoud over het voetlicht te brengen. Dilemma's, debatten, tekstverklaring door een charmezanger, prijsuitreikingen.

Ik hoop dat de Gouden Dolk van De Nieuws BV ook écht in persoon zal worden uitgereikt aan Wopke Hoekstra. En dan het liefst vergezeld van een stevig interview, over door journalisten bedachte thema's. De vraag is of de minister van Financiën daarop zit te wachten. Maar het is het proberen waard. Dan draaien we daarna nog een toepasselijk plaatje. Topshow.

Wim van Klaveren werkt voor de Nieuws BV

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie