Opinie & Commentaar
BNNVARA

Geen cent naar zorgmedewerkers, in 22 kantjes

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Geen cent naar zorgmedewerkers, in 22 kantjes

Sommige mensen zijn lang van stof, sommige mensen zijn nog langer van stof en sommige mensen zijn de overtreffende trap daarin. De kersverse minister van Zorg, Tamara van Ark, zei geen woord in het debat van afgelopen woensdag.

We zagen haar ordners openen en dichtdoen, ik zag wat tabbladen voorbij komen, ze nam een slok koffie en vlak daarna een slok water. Ze deed haar rechterarm onder haar hoofd en zorgde dat ze net niet verveeld luisterde naar alle noden van de oppositiepartijen uit de Tweede Kamer.

Niemand kon meer weglopen maar dat was ook helemaal niet nodig want de coalitiepartijen waren aan het klussen geslagen. Alles was volkomen dichtgetimmerd. Dit keer zat ze niet met de premier te keten want Rutte had er weer zin in. Natuurlijk! Hoe kan het ook anders.

Grote broek

Ook nu lukte het premier Rutte om minister Hugo de Jonge weer een grote broek aan te laten trekken. Weer deed De Jonge een belofte waarvan ik me afvraag of hij het waar kan maken. Hij verzekerde de Tweede Kamer dat de bonus die de 800.000 coronahelpers op hun bankrekening krijgen toch echt dit jaar gestort wordt. Met kerst op het conto!

Terwijl partijconculega Pieter Omtzigt het ene na het andere lijk uit de kast laat donderen bij de overheid, te weten de Belastingdienst, denkt Hugo de Jonge dat de 1000 euro's netto echt wel voor het eind van het jaar op de rekening van de zorghelden staat. Het toppunt van lef? Of gewoon positief en vertrouwen? Of weer een belofte die het woord 'gratuit' een nieuwe dimensie geeft?

Rutte overlegde nog even met De Jonge en stelde tevreden vast dat de coronaminister overduidelijk de verantwoording nam voor deze belofte. Dus dan is het goed. Als het goed gaat, straalt het af op Rutte en als het niet lukt, heeft De Jonge het beloofd. Leuk spelletje! Kerst is tenslotte maar een paar weken voordat de verkiezingen zijn. Stel dat het verkeerd loopt, dan is De Jonge de sigaar en kan de premier zijn handen weer wassen in onschuld. Dat is politiek: een aantal zetten vooruit denken. Dat kan Rutte verreweg het beste. Tot zover onze Hugo de Jonge.

De Ark van Tamara

Zijn zwijgzame VVD-kompaan was de kersverse minister van Zorg, Tamara van Ark. We weten niet wat zij dacht op het moment van het debat. 'Zij gelooft echt in wat ze zegt', hoorde ik in de wandelgangen. Ze zei helemaal niks. Dat gelooft lekker makkelijk.

Ze zat op de Ark van Tamara. 'Ze is flink rechts', hoorde ik in de wandelgangen. Een bikkel! Ik liet mijn fantasie gaan en dacht terug aan die andere vrouw die de rechterflank van de VVD een tijd lang bestierde, u weet wel de vrouw van de cafécoup, Rita Verdonk.

Tamara van Ark, net als Rutte ook een no nonsense-bestuurder. Een bestuurder waar de VVD in grossiert: die weten hoe de hazen lopen in Den Haag. Politieke dieren, geen vakidioten zal ik maar zeggen. Tamara van Ark komt niet uit de zorg. Verre van dat zelfs. Dus waarom zou ze nou haar handtekening onder een brief van 22 kantjes hebben gezet?

In een brief van 22 kantjes zijn natuurlijk genoeg aanknopingspunten te vinden waarmee je bijvoorbeeld tegen de verkiezingen misschien een draai kunt maken? Je hoorde de fractievoorzitters van ChristenUnie, CDA, VVD en D66 licht schuiven.

22 kantjes kansen

Natuurlijk, ze vonden het idee van de oppositie echt niet verantwoord maar ineens ontstond er wel ruimte om later verder te praten, en om iets aan alle formulieren en regelzucht te doen. Ik sprak deze week een oud-politicus en die dacht dat het tegen de verkiezingen zo zou gaan lopen dat de coalitiepartijen toch gaan bewegen, en op die manier de oppositie lekker buitenspel zetten.

Klinkt als de reden om een brief van 22 kantjes te schrijven. Hoe meer woorden je gebruikt hoe meer het mogelijk is over te stappen naar een ander standpunt. Neem zinsnedes uit die brief als 'grote waardering', 'grootste uitdaging om gekwalificeerd personeel te vinden', 'een Chief Nursing Officer die zorgbreed adviseert'.

Ja, u leest het echt goed: we doen moeilijk over zorgsalarissen maar we hebben 'Chief Nursing Officers' die van alles typen en schrijven, 'in de zorg is het aan werkgevers en werknemers om afspraken te maken'. Of, de mooiste zinsnede, 'de komende periode ligt een belangrijke focus op goed werkgeverschap'. Allemaal opmerkingen waarmee je een draai kan maken. Daarom is die brief natuurlijk zo lang: 22 kantjes. Hoe langer de brief hoe groter de kans op een draai of water bij de wijn. Kantjes vol kansen dus.

Held boven held

Ik hou niet van voorspellen maar laat ik het dan één keer doen; ik voorspel dat er nog flink wat beweging ontstaat op het gebied van het salaris van zorgpersoneel. We krijgen nog Prinsjesdag en de verkiezingen staan voor de deur. De Koning moet de zorgmedewerkers wel noemen in zijn Troonrede. Dan wordt Rutte alsnog de held van de zorgmedewerkers. Held boven held.

Urs Klaver is politiek journalist bij De Nieuws BV

Ster advertentie
Ster advertentie