Opinie & Commentaar

Burgerwaarnemers bij preventief fouilleren: 'De staat permanent wantrouwen is onverstandig'

WNL
  1. Nieuwschevron right
  2. Burgerwaarnemers bij preventief fouilleren: 'De staat permanent wantrouwen is onverstandig'

Dat burgerwaarnemers in Amsterdam bij wijze van proef politieagenten mogen controleren die preventief fouilleren, is volgens opiniemaker en journalist Syp Wynia een kwalijke zaak. "Als je vrijwillige waarnemers, mensen die misschien niet de doorsnee van de bevolking zijn, de overheid op deze manier op de vingers laat kijken, dan kunnen we dat doortrekken", zegt hij in WNL Opiniemakers.

Burgerwaarnemers bij preventief fouilleren: ‘De staat permanent wantrouwen is onverstandig’

"Dan kan de politie met redelijkheid zeggen: waarom mogen wij niet als vrijwilligers de Belastingdienst controleren als ze weer de toeslagen aan het uitvoeren zijn? Of waarom mogen we er niet in de Trêveszaal bijzitten, als er in de achterkamertjes van de macht gediscrimineerd of tekortgedaan wordt?"

Dat sneeuwbaleffect kan volgens Wynia betekenen dat we een totaal andere democratie en rechtstaat krijgen. "Namelijk eentje waarbij het permanente wantrouwen een uitgangspunt wordt van de inrichting van de staat. Dat lijkt me heel onverstandig."

'Halsema-compromis'

Die proef begint in september en duurt een maand. Een 'Halsema-compromis' om het preventief fouilleren, een omstreden onderwerp in het 'linkse' Amsterdam, toch door te voeren. Dat stelt historicus en inwoner van Amsterdam Coen de Jong. De gemeenteraad is zeer kritisch op het preventief fouilleren, omdat dit zou kunnen leiden tot de etnische profilering en stigmatisering van bepaalde groepen

"Femke Halsema heeft natuurlijk te maken met haar achterban en haar achtergrond. Ze hangt ook een beetje tegen BIJ1 aan. Tegelijkertijd is ze verantwoordelijk voor de driehoek en de veiligheid, en die willen dit heel graag. Ik had een beetje het idee dat dit een soort vijgenblad was voor Halsema", zegt hij.

"Je kunt wel allemaal middelen inzetten om iets wenselijks door te voeren, maar het middel kan erger zijn dan de kwaal", reageert Wynia.

'Niet groter maken dan het is'

Vice-fractievoorzitter van de PvdA Lelystad en bestuursvoorzitter Nederlandse Vereniging voor Raadsleden Bahreddine Belhaj plaatst een kanttekening. "Ze hebben gezegd: we gaan een peiling doen voor een maand. We moeten het ook niet groter maken dan het is", zegt hij. "Ze gaan kijken of het gevoel bij de Nederlandse burgers die gefouilleerd worden, of dat nog altijd aanwezig is."

Volgens Wynia doet dat er niet toe. "Als je iets principieel fouts introduceert in de Nederlandse samenleving, dan doet het er niet toe of het tijdelijk of een proef is, of anderszins. Daar moeten we niet aan beginnen."

Ster advertentie
Ster advertentie