Opinie & Commentaar

Mediaforum: Zit de Volkskrant fout met deze voorpagina?

foto: De Volkskrantfoto: De Volkskrant
  1. Nieuwschevron right
  2. Mediaforum: Zit de Volkskrant fout met deze voorpagina?

[KRO-NCRV] Stel: je wordt bij Schiphol aan de kant van de weg gezet voor een controle en je ziet de volgende dag een foto van dat moment op de voorpagina van de krant. Het overkwam Mohamed Rashid. Hij is boos dat de Volkskrant de foto plaatste. Hij stapt in ieder geval naar de Raad voor de Journalistiek en overweegt een gang naar de rechter.

Met een brief die hij via Twitter naar de Volkskrant stuurde doet hij zijn beklag. Hij vindt dat hij als moslim onterecht geassocieerd is met verdachte omstandigheden. Bij de foto werd de kop gepubliceerd met de tekst: 'Is Schiphol nog veilig?' Familieleden in Nederland, maar ook elders in Europa belden Rashid bezorgd op, schrijft hij. Ze wilden weten wat er met hem aan de hand was. De foto vindt hij een inbreuk op zijn privacy en hij meent bovendien dat media de dreiging van terreur te veel associëren met de islam.

Hoofdredacteur van de Volkskrant Philippe Remarque vindt het jammer dat Rashid zich geschoffeerd voelt. "Dat is niet onze bedoeling geweest", reageert hij in het Mediaforum op NPO Radio 1. Remarque heeft de man inmiddels uitgenodigd voor een gesprek.

De hoofdredacteur legt uit dat de krant wilde laten zien hoe de verscherpte controles plaatsvinden. Aanleiding voor de publicatie was dat de marechaussee nu wordt bijgestaan door de landmacht om die extra beveiligingsmaatregelen uit te voeren. "En dat zie je op de foto", legt Remarque uit. "Je ziet dat er een controle plaatsvindt." De hoofdredacteur zegt dat zijn krant niets anders doet dan de werkelijkheid weergeven.

Vrij suggestief

Remarque geeft aan dat drie van de zes aanhoudingen in een uur bestuurders betrof die er uitzagen als een moslim. Journalist Margriet Brandsma vraagt zich in het Mediaforum af waarom de krant niet heeft gekozen voor een andere invalshoek. "Dan had je het verhaal kunnen maken dat de controles zich vooral op deze mensen richt."

Paul van Gessel, directeur van RTV Noord-Holland en AT5 is het met Brandsma eens. "Nu ga je voorbij aan het vrij suggestieve karakter dat een foto kan hebben. Ik kan me de reactie van de man dondersgoed voorstellen."

Blonde vrouw

Remarque meent dat de invalshoek die Van Gessel en Brandsma schetst een aardig vervolgverhaal is, maar de beschuldging van 'etnisch profileren' door Van Gessel vindt hij onjuist. "We kunnen uiteraard moeilijk de werkelijkheid anders doen voorstellen. Of een andere foto gaan maken of de hele dag wachten tot er een keer een blonde vrouw voor komt rijden. Als je naar Schiphol gaat, is dit wat er gebeurt."

Rectificeren

Van Gessel blijft erbij dat de krant zorgvuldiger te werk had moeten gaan, ook al is het misschien niet zo bedoeld. Hij noemt een reportage die AT5 ooit maakte over drugsverkoop in de Bijlmer. De lokale omroep plaatste toen onbedoeld een foto van een persoon die met de drugsverkoop werd geassocieerd. "Die foto hebben we toen offline gehaald", vertelt Van Gessel.

Hij vindt het jammer dat de krant niet de achtergrond van de foto heeft opgeschreven. "Het gaat hier ook om de privacy van de man. Als zo’n foto het effect kan oproepen dat de man wordt geassocieerd met een vervelend fenomeen, dan moet je daarover voor publicatie rekenschap aan geven of de context er bijzetten."

Remarque blijft bij het standpunt dat de krant niets anders heeft gedaan dan de werkelijkheid laten zien. Wel geeft hij toe dat de kop 'Is Schiphol wel veilig?' niet helemaal de lading dekt. "Die hadden we gelukkiger kunnen kiezen", zegt hij, zodat duidelijker wordt dat het niets zegt over de man die achter het stuur zit.

Ster advertentie
Ster advertentie