Opinie & Commentaar
BNNVARA

'De veeteelt in Nederland is doodziek en walgelijk'

foto: Unsplash/Kenneth schipperfoto: Unsplash/Kenneth schipper
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De veeteelt in Nederland is doodziek en walgelijk'

"Niet de boeren, maar hun dieren zijn zielig" , zegt Marcel van Roosmalen in De Nieuws BV. "De oplossing is simpel: sluit alle boerenbedrijven die frauderen met mest. Bouw op die grond huizen.""Onze boeren profileren zich graag als voedselbereiders. Ze houden heel erg van hun dieren. Ze mesten ze vet in kleine ruimtes, precies zo dicht op elkaar dat het kan volgens de regels en aaien ze vervolgens naar het slachthuis, waar ze de dood in worden getrapt, geslagen en getreiterd", aldus Van Roosmalen.

Iemand van Varkens in Nood werkte undercover bij slachthuis Gosschalk in Epe en bracht verschrikkelijke beelden naar buiten. Van Roosmalen: "Dat is de uitzondering hoor je dan, maar waarom zijn er toch ieder jaar zoveel uitzonderingen?" De directie van het slachthuis reageerde vervolgens geschokt, liet de slachtsnelheid naar beneden brengen en schorste enkele medewerkers.

Gebrekkige controle van de overheid

Van Roosmalen: "Het echte probleem is natuurlijk de gebrekkige controle van de overheid die maar geen vat krijgt op dit soort misstanden. De overheid slaagt er ook niet in om onze boeren, die we zo vaak jammerend naar Den Haag zien trekken omdat ze naar eigen zeggen bijna bezwijken onder de regeldruk, te controleren op wat ze doen met hun mestoverschot."

"Vandaag stond in NRC dat veehouders massaal frauderen, in de Peel, de Gelderse Vallei en Twente frauderen ze bijna allemaal. Ze huilen dikke tranen, maar verrijken zich aan subsidies en ze hebben niets te vrezen van opsporingsinstanties. Van de 950.000 mesttransporten in 2019 werden er 821 gecontroleerd", aldus de druktemaker.

'Niet de boeren, maar hun dieren zijn zielig'

Van Roosmalen: "En dan zijn er ook nog de stalbranden, ieder jaar verbanden tienduizenden dieren levend doordat met duizenden of tienduizenden in loodsen zijn gehuisvest. Eigenlijk is er maar een conclusie mogelijk: de veeteelt in Nederland is doodziek en walgelijk. Niet de boeren, maar hun dieren zijn zielig. De oplossing is simpel: sluit alle boerenbedrijven die frauderen met mest. Bouw op die grond huizen."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie