Opinie & Commentaar

Mediaforum: is Julian Assange een activist of journalist?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mediaforum: is Julian Assange een activist of journalist?

[KRO-NCRV] Actualiteitenprogramma Nieuwsuur zond gisteren een interview uit met Julian Assange, oprichter van Wikileaks. Joost Oranje, hoofdredacteur van Nieuwsuur, vertelt in het Mediaforum op NPO Radio 1 hoe het interview tot stand kwam. En is Assange een activist of een journalist? "Ik zou zeggen dat Assange een activist is die journalistieke methoden hanteert."

De oprichter van Wikileaks zegt de komende tijd vertrouwelijke informatie naar buiten te brengen over de campagne van de democratische presidentskandidaat Hillary Clinton. Eerder onthulde Wikileaks ook al dat de democratische partij de rivaal van Clinton, Bernie Sanders, in de campagne had tegengewerkt. Dat leidde tot het opstappen van de democratische partijvoorzitter.

Massa's e-mails

Oranje vertelt dat er voorafgaand en achteraf discussie op de redactie is geweest over dit interview. Oranje: "Uiteindelijk waren we nieuwsgierig naar zijn beweegredenen, waarom publiceerde hij eerder die stukken, heeft hij persoonlijke redenen daarvoor? Die vragen maakten het interview nu gerechtvaardigd en daarom hebben we niet gewacht."

Iemand met zoveel invloed, is dat nog een journalist? Ooit werd Wikileaks gezien als een vernieuwende, onthullende vorm van journalistiek. "Nu zou ik zeggen dat Assange een activist is met journalistieke methoden, bijvoorbeeld het online gooien van massa's e-mails", aldus Oranje.

Aan het einde van het opgenomen interview gebeurde er iets opmerkelijks. Assange insinueerde dat de dood op een werknemer van de Amerikaanse democratische partij, Seth Rich, niet zomaar een roofmoord was.

Oranje: "Het was een opmerking uit het niets, heel vaag. Alsof Assange wilde zeggen dat Seth Rich een bron van Wikileaks is en daarom is vermoord. Gelukkig zat onze presentator Eelco Bosch van Rosenthal goed in het onderwerp en kon hij doorvragen. Zo hebben we een vage theorie toch bekritiseerd. Daarom konden we het uitzenden, want er was wederom discussie op de redactie of zo'n theorie dan moet laten horen."

Kijk hier het Mediaforum terug

Ster advertentie
Ster advertentie