Opinie & Commentaar

Pegida: blijf met jullie poten van mijn geloof af!

foto: Still uit Pegida-videofoto: Still uit Pegida-video
  1. Nieuwschevron right
  2. Pegida: blijf met jullie poten van mijn geloof af!

[EO] De anti-Islambeweging Pegida heeft de afgelopen week een bouwterrein ritueel ontwijd. Op het terrein in Enschede staat een moskee gepland. Een klein groepje volwassen kleuters hadden zich onder bescherming van de duisternis naar die plek begeven. Ze maakten er zelfs een filmpje van. We zien een in het zwart geklede man voor een met bouwtape gemaakt kruis staan en iets in het rond sprenkelen. Volgens het bijbehorende tweetje ging het om een 'pastoor', die met 'varkensbloed' de 'grond inwijdt'.

De stunteligheid van het camerawerk (mijn zoon kan het beter), het puberale gelach op de achtergrond, de kneuzigheid van de materialen, en de testoteron-trotsheid die van het filmpje afspatten, het is bijna aandoenlijk. Die lieve Pegida-gangsters, ze willen zo graag mee doen met de Grote Oorlog tegen het Islamitisch Gevaar. Maar ze dragen een duidelijk te grote broek.

Mijn aanvankelijke verbazing – "Wat zijn die nu weer aan het uitspoken?" – sloeg echter al snel om in afschuw en verontwaardiging. Dat Pegida tegen immigranten is, mogen ze in een democratische rechtstaat als de onze uitdragen, maar zouden ze dan wel zo vriendelijk willen zijn om met hun xenofobe poten van mijn rooms-katholieke rituelen af te blijven. Hoezo een 'pastoor'? Hoezo 'inwijden'? Hoezo een kruis gebruiken?

Christelijk symbool

Het kruis is het meest herkenbare christelijke symbool dat er is, maar geen christen zal vergeten dat het uiteindelijk om een martelapparaat gaat. Christenen geloven dat in Jezus’ kruisdood een ontzagwekkend wonder geschied is dat op een fascinerende manier met het eeuwig heil van alle mensen te maken heeft. Het is bij uitstek geen apparaat om mensen mee uit te sluiten, maar juist te omarmen. Het is een teken van een verbond tussen hemel en aarde, tussen God en mens, geen leuk speelgoedje om een fascistoïde fantasieën op bot te vieren.

Die pastoor is géén pastoor. Geen rooms-katholiek priester haalt het in zijn hoofd om op een dergelijke manier zijn eigen geloof door het slijk te halen. En van 'wijden' kan al helemaal geen sprake zijn. 'Wijden' betekent in de r.k.-traditie dat je het object opdraagt aan God, dat je God vraagt zijn zegen erover te geven. Het enige dat de Pegida-kleuters hebben ontwijd is niet de grond, maar hun eigen hart.

KKK

Het met varkensbloed besmeuren van grond, het neerzetten van een groot kruis. Het doet me allemaal teveel denken aan acties zoals die van de Ku Klux Klan. Die KKK gebuikte echter grote brandende kruizen in plaats van doe-het-zelf-spullen. De KKK bleef niet bij symbolische daden, maar vermoordde hun zwarte slachtoffers daadwerkelijk. En allemaal onder het mom van een christelijke God, die deze haat zo toestaan en zelfs zou eisen van zijn gelovigen.

De Duitse auteur Heinrich Heine voorspelde het al: "Dort, wo man Bücher verbrennt, verbrennt man am Ende auch Menschen." Voor de Pegida-aanhangers zonder Duits in hun pakket, dat betekent: "Waar men boeken verbrandt, zal men uiteindelijk ook mensen verbranden." Hitler begon met boeken en eindigde met Joden. De KKK begon met kruizen om zwarten bang te maken, maar eindigde met hen vermoorden. Pegida begint met ontwijden van bouwgrond met varkensbloed, maar ik durf niet te denken wat zij uiteindelijk doen zullen. De hemel sta ons dan bij.

Dus, dames en heren van het intellectuele kunstenaarscollectief bekend als Pegida: blijf met je poten van mijn geloof af, en van onze moslims. Dank u hartelijk.

Cultuurtheoloog Frank Bosman is commentator bij Dit is de Dag

Ster advertentie
Ster advertentie