Opinie & Commentaar
BNNVARA

'Maak anticonceptie gratis of betaalbaar'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Maak anticonceptie gratis of betaalbaar'

Anticonceptie moet gratis worden gemaakt of vrouwen moeten de middelen krijgen om het uit eigen zak te kunnen betalen. In De Nieuws BV benoemt druktemaker Ellen Deckwitz dit als enige twee opties voor de Tweede Kamer: "Fijn hè, opties. Dat zou je die acht procent vrouwen die zich nu geen pil kunnen permitteren ook gunnen, toch?"

Druktemaker Ellen Deckwitz - Anticonceptie

Ellen Deckwitz: "Vroeger, in de jaren veertig, grapten de mensen uit haar dorp weleens dat mijn grootmoeder net een bus was: ze zat immers altijd vol met kinderen. Zelf kon ze daar niet echt om lachen, het was voor haar geen pretje om chronisch zwanger te zijn."

"Mijn andere oma zei altijd dat ze zelf liever geen kinderen had gehad, maar dat daar in haar tijd helaas nog geen pillen voor waren."

Anticonceptie niet voor iedereen betaalbaar

Nu zijn die pillen er wel. Helaas is anticonceptie niet voor iedereen betaalbaar. Deckwitz: "Uit recent onderzoek bleek namelijk dat acht procent van de Nederlandse vrouwen uit armoede zichzelf ervan weerhoudt om zich beschermen tegen een ongewenste zwangerschap. Een ander onderzoek wees ook nog eens uit dat slechts twee procent van de mannen meebetaalt aan anticonceptie."

"Met andere woorden: de Kamer heeft de luxe van meerdere oplossingen. Ze kan óf anticonceptie gratis maken, of zorgen dat vrouwen de middelen hebben om haar uit eigen zak aan te schaffen. Er zijn dus twee keuzes mogelijk. Fijn gevoel he, Tweede Kamer, wanneer je opties hebt. Dat zou je die acht procent vrouwen die zich nu geen pil kunnen permitteren toch ook gunnen, of niet dan?"

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie