Opinie & Commentaar
AVROTROS

Klimaat-operette

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Klimaat-operette

In uw woonplaats besluiten vier broers een winkel te openen. De aankondiging is groots en meeslepend. Het wordt een innovatieve winkel waar buurtgemeenten hun vingers bij aflikken. Beter, groter en sneller. U en uw buren kijken elkaar wat bevreemd aan, want twee van die broers hadden nooit echt interesse getoond in het openen van een winkel. Maar goed, het enthousiasme spat er vanaf, dus het zou wel loslopen. Wel besluiten de broers zich een tijdje met adviseurs terug te trekken om heel, heel goed over het concept van de winkel na te denken. Het wordt even stil.

Plots laat de oudste broer van zich horen in de lokale krant. "De winkel mag niet te duur worden voor hardwerkende mensen. Anders krijgen we een revolte in het dorp." U en uw buren kijken elkaar wat bevreemd aan. "Hoe kan je nou bang zijn dat je eigen winkel te duur wordt?" Nadat de andere drie broers plechtig beloven dat de prijzen niet de pan uit rijzen en dat de winkel echt innovatief gaat worden, blijft het even rustig. Totdat de oudste op de radio verklaart, dat hardwerkende mensen niet mee denken over het concept van de winkel. En dat is oneerlijk! U en uw buren kijken wat bevreemd. "Je stelt zelf adviseurs aan en vraagt niets aan ons."

Unisono

De dagen worden korter, kerst nadert en de broers vergaderen een aantal keer tot tegen de ochtend. "Maar", zo klinkt het unisono, "we willen alle vier een innovatieve winkel en die mag niet te duur zijn." Ondertussen lopen er nog wat adviseurs boos weg, terwijl de blijvers een omvangrijk ondernemingsplan voor de winkel presenteren. Maar! Het plan moet nog wel langs de plaatselijke accountant om te kijken of de cijfers kloppen. U en uw buren kijken weer eens bevreemd en storten zich vervolgens op de kerstinkopen.

Als de kruitdampen van het vuurwerk zijn opgetrokken, verschijnt de jongste broer in de lokale talkshow. Hij vertelt bevlogen over het belang van een innovatieve winkel voor de toekomst van uw woonplaats. Kort daarop meldt de één na jongste zich via de krant. "Het ondernemingsplan ga ik niet blind uitvoeren, die adviseurs vind ik achteraf een slecht idee en mijn jongste broertje is een drammer." U en uw buren...

Kind van de klimaatrekening

Zie hier het scenario van de klimaat-operette. Deze coalitie heeft geen oppositie nodig om de burger argwanend te krijgen tegenover de klimaatplannen in de maak. Iedereen heeft nu het gevoel dat hij het kind van de klimaatrekening wordt. In plaats van een plan te maken dat de burger niet met onmogelijke opdrachten en kosten opzadelt en de CO2-uitstoot ernstig vermindert, maakt de coalitie iedereen bang. Of we verdrinken straks of we gaan morgen massaal failliet. Lekker dan. Je zou haast uit protest de neopixel korrels uit je spouwmuren laten zuigen en die op de stoep van het coalitie-overleg dumpen.

In 2018 was de coalitie openlijk verdeeld over het lumineuze idee om de dividendbelasting af te schaffen. Dit jaar gaat de coalitie rollebollend over straat over het streven ons land duurzamer te maken. "We hebben vertrouwen in de toekomst", luidt de zesde zin van het regeerakkoord. Een loze frase, want politieke partijen zonder zelfvertrouwen zaaien slechts onzekerheid. Het wordt nog een lang jaar.

Over Joost Vullings

Joost Vullings is politiek commentator voor EenVandaag op radio en televisie. Iedere dinsdag beschouwt hij de politieke ontwikkelingen in Den Haag en in de rest van het land.

Ster advertentie
Ster advertentie