Opinie & Commentaar

'Klimaatspijbelen is modieuze onzin'

foto: Bart Maat, ANPfoto: Bart Maat, ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Klimaatspijbelen is modieuze onzin'

[EO] Wat de Franse gele hesjes niet lukte tot nu toe, namelijk echt voet aan wal krijgen in Nederland, lijkt de Belgische klimaatspijbelaars wel te lukken. Voor volgende week donderdag staat een klimaatmars georganiseerd en scholen zijn gewillig hun leerlingen daar heen te laten gaan, zo meldde de NOS gisteren.

Ik ben natuurlijk erg voor maatschappelijk betrokken jongeren. Maar, met alle respect, spijbelen voor het klimaat is op dit moment een beetje modieuze onzin. Spijbelen of staken doe je namelijk om iets op de politieke agenda te zetten. En wat staat er dit jaar pontificaal op de politieke agenda? Juist: het klimaat.

Zoals u weet hebben tal van maatschappelijke organisaties vorig jaar met elkaar vergaderd tot ze ongeveer een ons wogen. Daar zijn allerlei plannen uitgekomen die op dit moment worden doorgerekend. Daarna stuurt het kabinet voorstellen naar het parlement wat Nederland kan doen om de klimaatdoelen van Parijs te halen. Kortom: de klimaatspijbelaars worden op hun wenken bediend. Misschien kunnen de docenten die nu zo enthousiast zijn over hun stakende leerlingen, gewoon het democratisch proces uitleggen.

Misschien vinden de leerlingen dat de voorstellen van de regering niet ver genoeg gaan. Dat kan natuurlijk, maar nu nog niet, want er zijn nog helemaal geen voorstellen.

En zouden de leerlingen weten dat de plannen waar de regering op broedt echt flink wat verder gaan dan de plannen van de andere Europese landen? En zouden ze ook weten dat onze kolencentrales die nu dicht dreigen te gaan echt behoorlijk wat schoner zijn dan veel andere kolencentrales in Europa?

Lust om te spijbelen

Daar ben ik best heel benieuwd naar. Eigenlijk ben ik bang dat de lust om te spijbelen gewoon is overgewaaid vanuit België. ‘Jongens, wat zij kunnen, kunnen wij ook!’ Ja, dat kunnen jullie, dat geloof ik. Maar als je mee wilt doen aan het democratisch proces is het als eerste van belang om heel goed geïnformeerd te zijn. Dan weet je wat preciezer wat je moet eisen, en, heel belangrijk, ook op welk moment je dat moet doen.

Dus, voor aanstaande donderdag zou ik zeggen: beste leerlingen, vraag even aan je leraar maatschappijleer hoe het precies in elkaar zit. En als je dan na de Provinciale-Statenverkiezingen, als de plannen van het kabinet naar de Tweede Kamer gaan, nog niet tevreden bent, bedenk dan nog eens wat je het best kunt doen voor het klimaat!

Ster advertentie
Ster advertentie