Opinie & Commentaar

Renze Klamer: Wie is de mol?

foto: Foto: ANPfoto: Foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Renze Klamer: Wie is de mol?

[EO] Er is weer een mol gevonden bij de politie. Amin A, 28 jaar oud, was lid van een criminele drugsbende en gebruikte de informatie waar hij als agent toegang toe had om opslagplaatsen van andere drugsbendes te plunderen. Groot nieuws natuurlijk, want als we één organisatie zouden willen vertrouwen is het toch wel de politie.

De beste man had als stagiair bij de politie zelfs al de feedback gekregen dat hij te nauw contact zou onderhouden met criminelen uit Gouda. Dat voedt de gedachte: dit hadden we kunnen weten!

Toch vind ik de verbazing die met dit nieuws gepaard gaat nogal naïef.

Met tienduizenden politieagenten is het toch vrij logisch dat er af en toe een rotte appel tussen zit. Natuurlijk probeer je het te vermijden, en onderzoek je mensen die toegang hebben tot gevoelige informatie. Maar ga zelf eens na: er is binnen het bedrijf waar je werkt vast wel informatie waar jij toegang toe hebt, waarvan het niet goed zou zijn als dat naar buiten zou komen. Bepaalde interne financiële cijfers, een collega die je een geheim heeft toevertrouwd, een deal die misschien ietwat buiten de regels om is gesloten.

Morele grens

Als iemand jou en je collega’s nou eens 50.000 euro contant zou aanbieden om die informatie te delen, denk je dan dat er niemand is die daarvoor zwicht? Een kind dat dan toch net even die bijzondere opleiding kan volgen, die dure niet helemaal door de verzekering gedekte operatie van dat familielid, het afbetalen van een schuld, dat tweede huisje in Spanje... Voor behoud of verhoging van onze eigen welvaart vervagen morele grenzen al snel.

Het verschil is dat bij de meesten die informatie misschien je werkgever wel kan schaden, maar dat niemand er verder veel belang bij heeft. Dat is bij de politie natuurlijk anders. Maar ook daar werken gewoon mensen zoals jij en ik. Die heel gewoon lijken, maar misschien zonder dat je het weet verkeerde keuzes hebben gemaakt en daarin zijn doorgeslagen. En dat vervolgens een tijd lang slim weten te verhullen. Amin A. is heus geen monster. Wel een sukkel natuurlijk.

Renze Klamer is presentator van de Sportzomer op NPO Radio 1

Ster advertentie
Ster advertentie