Opinie & Commentaar

De spiegel van (ex)-Groen-LinksKamerlid Rik Grashoff

EO
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De spiegel van (ex)-Groen-LinksKamerlid Rik Grashoff

Verdrietig nieuws deze week van het Binnenhof. GroenLinks-Kamerlid Rik Grashoff (57) stapt op. Hij bleek een liefdesrelatie te hebben met de voorzitter van zijn partij, Marjolein Meijer (40). Ze hadden die relatie niet gemeld. Dat was link, want Meijer voerde als voorzitter functioneringsgesprekken met Kamerleden en had op die manier invloed op de positie van Grashoff op de kandidatenlijst bij de verkiezingen. Grashoff belandde vorig jaar op de vijfde plek.

Aanvankelijk verklaarden Grashoff en Meijer dat de relatie pas na de verkiezingen was ontstaan, en dus mochten ze aanvankelijk aanblijven van de partij. Toen uitkwam dat de twee hebben gelogen over het begin van hun relatie, was het klaar: Grashoff en Meijer besloten allebei op te stappen.

Een terechte keuze lijkt me. Als je aantoonbaar niet de waarheid spreekt, rest je weinig anders dan de eer aan jezelf houden. De geur van belangenverstrengeling wordt dan te sterk. Belandde Grashoff op plek 5 dankzij zijn relatie met de voorzitter van GroenLinks? Of het zo is weten we niet, maar de twee hebben de schijn tegen.

Afscheidsbrief

Grashoff schreef een openhartige afscheidsbrief aan zijn collega’s in de Tweede Kamer. Hij toonde zich deemoedig: "Ik heb grote fouten gemaakt, die het vertrouwen van de fractie en de partij hebben geschaad. Het spijt mij heel erg".

Begrijp me goed: ik voel weinig aandrang Grashoff neer te sabelen. Het is allemaal verdrietig genoeg. Bovendien: ik ga er niet over, hij heeft spijt betuigd en de consequenties van zijn daden aanvaard. Hier geldt voor buitenstaanders zoals ik het woord van Jezus: "Wie zonder zonde is werpe de eerste steen".

Waar ik wel graag even mee zou willen praten, is de spiegel van Rik Grashoff. Want wat schrijft Grashoff in zijn afscheidsbrief? "Ik leg mijn functie met pijn in het hart neer, maar ik kan mezelf recht in de spiegel aankijken".

Eh, recht in de spiegel aankijken? Hoe dan? Je liegt tegen je partijgenoten, je bedriegt (naar het zich laat aanzien) je partner, betuigt daar spijt over en zegt dan: "Ik kan mezelf recht in de spiegel aankijken"? Wat is dat voor een spiegel?

Hoe dan?

Misschien is het een spiegel die altijd zegt: "Je mag er zijn!". Van die spiegel zou ik erg veel houden, maar ik zou hem niet hanteren als morele maatstaf. Ik vermoed dat het een spiegel was die zei: "Rik, je hebt fouten gemaakt, maar je hebt je hart gevolgd. Daarom kun je jezelf recht in mij aankijken".

Met die spiegel zou ik wel eens een hartig woordje willen spreken. Want die spiegel denkt kennelijk dat het hart van Rik Grashoff (en dat van u en mij) deugt. Dat lijkt me een misvatting, in ieder geval als het gaat over mijzelf. Wat er allemaal in mijn hart omgaat: u wilt het niet weten.

Als ik alles had gedaan wat er in mijn hart opkomt, had ik vermoedelijk al wel een aantal keren in de gevangenis gezeten. Wegens diefstal, mishandeling en misschien zelfs wel poging tot doodslag. Ik vermoed dat ik door mijn vrouw regelmatig uit huis zou zijn gezet. Door mijn baas zou zijn ontslagen, door mijn vrienden zou zijn ontvriend.

De spiegel die tegen mij zegt: "Je hebt je hart gevolgd, goed gedaan jochie", dat is geen morele maatstaf, dat is een slijmbal.

Ster advertentie
Ster advertentie