Opinie & Commentaar

D66: ‘Vaderschapsverlof van drie maanden moet in regeerakkoord’

foto: pixabayfoto: pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. D66: ‘Vaderschapsverlof van drie maanden moet in regeerakkoord’

[KRO-NCRV] Het uitbreiden van het betaalde vaderschapsverlof van twee – en vanaf januari vijf - dagen naar drie maanden is wat D66 betreft een hard punt. Tweede Kamerlid Steven van Weyenberg: “Iedereen ziet dat het huidige systeem kraakt. Zelfs in het degelijke Duitsland is het oneindig veel beter geregeld dan hier.”

Drie maanden vaderschapsverlof, tegen zeventig procent van het salaris. Onlangs werd dat verlof voor vaders met veel hangen en wurgen verlengd van twee tot maar liefst vijf dagen. Nu dus drie maanden: althans, dat wil D66. Kosten voor de staat: 200 miljoen euro. “De tijden zijn veranderd en de verlofregeling zit nog in de jaren vijftig”, aldus Weyenberg. “Dus laten we het nu in één keer goed doen.”

Bestaande verlofrechten

MKB Nederland is gematigd positief over het plan. Voorzitter Michaël van Straalen: “Wij zijn geen voorstander van nieuwe en extra regels, maar dat is bij dit voorstel niet zo. Er kan worden geschoven met bestaande verlofrechten. Het plan verdient nadere bestudering.”

“Er zijn momenten in het leven van je werknemer dat andere dingen belangrijker zijn dan op tijd op kantoor verschijnen”, zegt Joris Toonders. Hij is directeur van een bedrijf waar vaders na de bevalling vier weken betaald vrij krijgen. Zijn opvatting: alles is beter dan hoe het nu geregeld is. Je moet je verplaatsen in je werknemers, en flexibel opstellen. “Dat je als bedrijf überhaupt de illusie hebt dat werknemers een paar dagen na de bevalling volledig op hun werk geconcentreerd zijn.”

Discriminatie

Ook 'echte man' Evgeniy Levchenko, zelf net vader, heeft wel behoefte aan meer dan twee dagen. “In Nederland is het belachelijk geregeld. Eigenlijk moet je als vader net zo’n goede binding hebben met je kind als de moeder. Het is een soort discriminatie die wij mannen nu ervaren.”

En wie gaat dat dan betalen? Volgens van Weyenburg draait de werkgever er niet voor op. De overheidsbegroting is op orde en blijft dat ook met dit plan, denkt D66.

Ster advertentie
Ster advertentie