Geen alien gaat zich hier laten zien
- Nieuws
- Geen alien gaat zich hier laten zien
[EO] Columnist Frank G. Bosman las met verbazing de reacties op de video's van ufo's die het Pentagon naar buiten bracht. Hij denkt dat buitenaardse wezens onze planeet maar beter over kunnen slaan. 'Doe maar niet, het stinkt hier.'
Het verzoop bijna in al het Coronanieuws, maar het Pentagon gaf eerder deze week drie video’s vrij van ongeïdentificeerde vliegende objecten. Yep, ufo's. De video's waren in 2007 en 2017 al eerder uitgelekt, maar hun is het dus officieel. Niet dat de Amerikaanse generaals nu ineens in marsmannetjes geloven, maar ze hebben er in ieder geval geen normale verklaring voor.
Ufologen wereldwijd waren natuurlijk in rep en roer, want zie je wel: er is buitenaards leven en ze komen bij ons op bezoek! Misschien wel, misschien niet. Stel dat het intergalactische verkeersbureau mij mailt met de vraag of onze planeet geschikt is voor buitenaards massatoerisme ben ik toch geneigd een eerlijk antwoord te geven: doe maar niet, het stinkt hier.
Buitenaardse rassen
Dat buitenaards leven tot de mogelijkheden behoort, zal niemand ontkennen. De meest sobere interpretaties van de vergelijking van Drake laat zien dat dat ons melkwegstelsel tussen 10 en 1000 communicerende beschavingen moet kennen. Optimistische schattingen reiken tot in de miljoenen buitenaardse rassen, al dan niet aan hun eigen planeet gebonden.
De vraag is dan natuurlijk: als ze bestaan, waarom komen we dan niet met ze in contact? Als er zoveel miljoenen buitenaardse figuren ronddobberen in de galactische oceaan, waarom hebben ze zich dan niet voorgesteld?
Fermi-paradox
Deze vraag staat bekend als de Fermi-paradox en leidt al decennia tot heftige, vaak speculatieve discussies onder wetenschappers en ufo-enthousiastelingen. Sommigen suggereren dat 'wij' gewoon de eerste galactische beschaving zijn of dat de afstanden tussen de sterren zo afschuwelijk groot zijn dat niemand ze eigenlijk overbruggen kan.
Pessimisten suggereren dat al het hoger ontwikkeld leven zichzelf uiteindelijk vernietigt door zinloze onderlinge oorlogen en/of milieuvervuilingen, terwijl zweefmolenliteratoren opteren voor het idee dat de overgrote meerderheid van aliens veel liever op de eigen planeet blijft om lekker transcendentaal te mediteren dan de ruimte te koloniseren. En weer andere denken dat de aarde bewust met rust geladen wordt, omdat de natuurlijk evolutie van onze soort niet te verstoren. Dat laatste denk ik ook, maar om hele andere redenen.
Want laten we even eerlijk naar elkaar kijken. En laten we ons even verplaatsen in de schoenen van hypergeavanceerde aliens met sneller-dan-licht-technologie, die mogelijk geïnteresseerd zouden kunnen zijn. Wat gaan die vinden hier?
Touroperator
Ik stel me een junior touroperator voor, ergens in Betelgeuze, net klaar met de opleiding Extraterrestiaal Toerisme en Recreatie. Op de eerste dag van zijn werk krijg hij de opdracht van zijn baas, een paarse gaswolk, om een brochure voor de planeet Aarde samen te stellen. Relatief jonge beschavingen zijn zeer in trek bij de jonge meer avontuurlijk Melkwegianen.
Onze junior touroperator arriveert, samen met een collega, bij de aarde, vermomt zich als een blonde Amerikaanse zakenman met een Joegoslavische partner en trekt de wereld over. Honger, oorlogen, ziekten, epidemieën, uitbuiting, discriminatie, moord (al dan niet voorzien van het predicaat rechtvaardige straf), diefstal (al dan niet aangemerkt als het veel sjiekere fraude), hebzucht, egoïsme en een ongekende hoeveelheid misplaats collectief zelfvertrouwen...
Als de Melkweg een stad is, dan ligt de Aarde in de slechtste achterstandswijk, waar kansjongeren zich op gestolen scooters bezighouden met het verhandelen van drugs aan mannen van middelbare leeftijd die zich geen andere midlifecrisis kunnen veroorloven. En waar de gepantserde ordetroepen zich alleen onder zware bewapening durven te vertonen.
Zo ziet de aarde eruit vanuit de ruimte. Geen alien zal zich laten zien. En dat begrijp ik maar al te goed.
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.