Opinie & Commentaar
BNNVARA

Sociale media zijn 'een alarmcentrale aan verontrustend Coronanieuws'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Sociale media zijn 'een alarmcentrale aan verontrustend Coronanieuws'

Sociale media in tijden van corona vraagt om filteren van nepnieuws. Druktemaker Ellen Deckwitz stelt daarom een tweede quarantaine voor in De Nieuws BV: een sociale media-quarantaine. "Ik kan momenteel echt niet op Facebook of Twitter gaan zonder wiebelig te worden."

Video niet beschikbaar

Quarantaine door het coronavirus vraagt van ons om een stapje terug te doen. Deckwitz: "Hoewel het massaal thuis blijven een zeer verdrietige en verlammende aanleiding heeft, hebben we inmiddels ook al wat positieve kanten ontdekt. Beelden van Italiaanse balkonkaraokes gingen de wereld over, gezinnen komen nader bij elkaar, we nemen massaal gas terug."

Hoera-kanon kwam te vroeg

Deckwitz: "Ik ontstak dus al bijna het hoera-kanon maar eenmaal op social media kreeg ik meteen weer behoefte aan een downer. Het was daar een alarmcentrale aan verontrustend Coronanieuws. Conspiracy-theories, onjuiste gezondheidsadviezen, brandbrieven van fystiotherapeuten. Hoe onrustmakender het bericht, hoe meer het werd gedeeld, waardoor juist hoaxes vrij spel kregen."

Ergens vindt Deckwitz het wel te begrijpen, "verontrustend nieuws biedt immers een uitlaatklep voor angst en frustratie. Maar inmiddels zijn er zoveel onheilsberichten, de meeste alweer nep gebleken, dat je er alleen maar van over je toeren raakt. Ik kan momenteel echt niet op Facebook of Twitter gaan zonder wiebelig te worden."

De tweede quarantaine

En dus stelt de druktemaker voor om ook zoveel van de sociale platformen weg te blijven: "En dus check ik ze nu maar één keer per dag. Dat vergt met deze overdosis vrije tijd wel wat discipline, maar ik merk dat ik er een stuk kalmer door ben geworden. En ook beter gewapend tegen corona, want weet je wat pas echt slecht ivoor je immuunsysteem schijnt te zijn? Stress. En weet je wat uit diverse onderzoeken een grote bron van stress is, nog los van alle nepberichten die er circuleren? Juist."

Druktemaker Ellen Deckwitz - Tweede quarantaine

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie