Kabinet Rutte 3: de making-of
- Nieuws
- Kabinet Rutte 3: de making-of
[AVROTROS] Bij de Partij van de Arbeid vergaderen ze nog over wie de lijsttrekker moet worden en hoe ze de uitverkorene gaan presenteren aan de kiezer. Van enkele andere partijen liggen de folders nog bij de drukker. Maar de VVD is eigenlijk al klaar met de campagne. Rutte wordt premier, en ook wie geen lid van de VVD is, twijfelt daar niet meer aan.
Een dag zonder Mark Rutte in het nieuws is eigenlijk een dag zonder nieuws. Het loopt gesmeerd bij de VVD en niets of niemand kan de regeringspartij op dit moment een strobreed in de weg leggen op weg naar Rutte 3.
De campagne begon bij Zomergasten. Daarin zagen bijna één miljoen mensen Rutte als mens, die ook sprak als een mens. In de nieuwe Van Dale staat straks dat het begrip ‘pleur op ‘ook wel ‘pleurt op genoemd’ weer een veelgebruikte term is. Waarschijnlijk staat er bij: zie ook ‘tuig van de richel’. Na Zomergasten is het tot nu toe soepel verlopen. Er is een verkiezingsprogramma waarin staat dat de belastingen omlaag gaan en de straffen omhoog, Europa er voor de handel is en dat “huisdieren een belangrijk onderdeel van het gezin zijn”. Wie niet ingewikkeld denkt, kan nauwelijks tegen dit alles zijn. Daarnaast is er een plan, ook wel Mijn Plan genoemd. Het is een algemene to-do-list, maar wat dondert het. Een plan is een plan bij de VVD als het woord Plan er op staat. Zo werkt dat. Je lekt vervolgens naar- of gebruikt de juiste kranten, zit bij de meer relaxte televisieprogramma’s, daar waar ze je niet het vuur aan de schenen leggen en waar je gezellig kan babbelen met gasten die in de ontspannen sector werken, en klaar is Kees.
Het Oekraïne-referendum is een vuiltje in het oog. Daar “doet” de premier “alles aan”, doet hij ons bijna elke week geloven. Bij de rondvraag op een Europese Top, als iedereen moe-vergaderd de tas al inpakt, wil Rutte nog wel eens voorzichtig over dat referendum beginnen. “Joh, zoek ’t uit met je referendum, we hebben wel wat anders aan ons hoofd in de club op dit moment”, wordt hem steevast toegeroepen. Nee, daar zal de support niet vandaan komen. Het wordt hier vast nog wel wat politiek gesputter over en weer, maar tot nu toe fietst Mark Rutte gemakkelijk langs alle obstakels. Het enige gevaar dat de VVD nog kan treffen is de factor tijd. Want hoe vul je campagne-technisch de dagen tot aan 15 maart volgend jaar, de definitieve verkiezingsdag. Elke dag bij RTL-Late Night, is geen optie. Je zou er bijna voor pleiten, zoals VVD’s erelid Hans Wiegel al eerder deed, de verkiezingen te vervroegen. De meeste partijen blazen nu gedwongen in de campagne-stand tegen Rutte, maar straks moet iedereen toch inbinden, want anders krijgen we nooit een nieuw kabinet. De premier is inhoudelijk flexibel genoeg, dus als je al die programma’s en plannen in een blender doet, komt er uiteindelijk vanzelf een regeerakkoord uit. Maar uiteraard wel met de huidige premier. En doorgaan met de PvdA hoort daar ook bij, ook al wordt strategisch het tegenovergestelde gesuggereerd. Niet voor niets gaat de PvdA straks de campagne in met ministerskandidaten, zoals Dijsselbloem en ook Samsom. Bij de Partij van de Arbeid wordt nu een soort schaduwkabinet geformeerd. Handicap is wel dat er nog kiezers geworven moeten worden, maar met een beetje mazzel en een enthousiaste lijsttrekker moeten 20 zetels haalbaar zijn. De formatie van het kabinet Rutte 3 kan strikt genomen al wel beginnen, de verkiezingen zijn meer een hinderlijke onderbreking en vooral een lange campagne-zit op weg daar naar toe.
Kees Boonman, politiek commentator