Opinie & Commentaar
AVROTROS

De aarde is hartstikke plat

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De aarde is hartstikke plat

Mijn buurman is deeltjesfysicus en kan urenlang vertellen over het Higgs-deeltje, over de deeltjesversneller in Genève en de wens een nog grotere te bouwen à 24 miljard euro. Je gaat het pas zien als je het doorhebt. Dit weekend was het bij mij zover. Ik vroeg: "Laat me eens een Higgs-deeltje zien?" Dat bleek ineens heel erg ingewikkeld.

Zo worden wij alfa's dus bij de neus genomen door geldbeluste beta's. Je zegt dat je materie onderzoekt die niet met het blote oog waarneembaar is, krabbelt wat moeilijke formules op en strijkt miljarden euro’s subsidie op.

Sterrenkundigen kunnen er ook wat van. Lees je in de krant dat er een nieuwe ster ontdekt is, blijkt een nerd een lichtpuntje te hebben gezien en vervolgens te hebben berekend dat er een nieuwe ster is. En of we even miljarden kunnen dokken voor één of andere nieuwe hubbledebubble-telescoop.

The Flat Earth Society

Via YouTube kwam ik nog meer bedrog tegen. Bijvoorbeeld, dat de aarde een bol is. Die is dus hartstikke plat, leerde ik van The Flat Earth Society. Het bewijs is even simpel als overweldigend. Leg een opblaas globe in een bak water, til hem op en je zal zien dat het water in de bak blijft zitten en niet aan de globe plakt als een oceaan. Boem! En foto's genomen vanuit de ruimte dan? Allemaal trucage van de NASA om jaarlijks miljarden dollars te ontvangen.

Na deze krachtige voorbeelden hoef ik u niet meer uit te leggen dat ook klimaatwetenschap pure oplichterij is. En de linkse media zijn te dom om dit te zien of zitten ook gewoon in het complot. Bovenstaande manier van denken is ver voorbij het cynisme. "Wat ik niet kan zien bestaat niet en wie het tegendeel beweert is een zakkenvuller of links."

'Een opvatting'

PVV en Forum voor Democratie gaan niet zover om het Higgs-deeltje te betwijfelen of de aarde plat te verklaren, maar het decennialange werk van duizenden klimaatwetenschappers afdoen als kolder, wat Thierry Baudet vorige week deed bij Jinek, is wel normaal. Kwalijk. Als politici onafhankelijke wetenschap gaan framen als 'een opvatting' of als ‘klimaathysterie’ dan is niets meer waar, alles een mening of verworden tot een geloofsartikel. Het domweg ontkennen van een probleem is luie politiek.

Vreemd. Want voor een romantisch politicus als Baudet moet het toch een schrikbeeld zijn dat winterlandschappen als die van schilder Jan van Goyen definitief tot het verleden gaan behoren, Hollandsche boerenkool verschroeit onder de brandende zon en lavendelvelden het weidelandschap verdrijven. In die zin is het ontkennen van de menselijke rol bij klimaatverandering een vorm van Oikofobie, de angst voor het eigene. Een aandoening waar de elite volgens Baudet aan lijdt. Weliswaar breekt klimaatverandering niet de Nederlandse natiestaat af, maar vernielt het wel het eigene. Voor je het weet krijgen we een debat over de korte broek en de mouwloze tabberd van de Sint.

Welles-nietes-discussie

Ik snap de psychologische behoefte van de ontkenning. Het ontslaat je van de schuldvraag en van een inspanning. Ook ik kijk trouwens niet uit naar een dure warmtepomp, een gehaktbal-quotum of de eerste autostekker-ruzie met mijn buurman (die beta-zakkenvuller). Maar bovenal zit ik niet te wachten op politici (alfa's) die in discussie gaan met exacte wetenschappers. Voor de behoefte aan welles-nietes-discussies is de economie als wetenschap uitgevonden.

Wat rest is dan een debat over wat te doen en in welk tempo. Die optie van niets doen -want het heeft toch geen zin om als klein land het klimaat te redden- is daarbij een legitieme inbreng. Maar breek niet de geloofwaardigheid van de exacte wetenschap af. Er is al zoveel stuk.

Over Joost Vullings

Joost Vullings is politiek commentator voor EenVandaag op radio en televisie. Iedere dinsdag beschouwt hij de politieke ontwikkelingen in Den Haag en in de rest van het land.

Ster advertentie
Ster advertentie