Opinie & Commentaar
BNNVARA

'Toeristische overbevolking in grote steden is teaser-trailer voor wat rest van Nederland te wachten staat'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Toeristische overbevolking in grote steden is teaser-trailer voor wat rest van Nederland te wachten staat'

Het Europees Hof van Justitie oordeelde afgelopen donderdag dat Airbnb niet onder de vastgoedwetgeving valt maar een informatiedienst is. "Nederland verandert zo in een plek die chronisch door 'sprinkhaantsunami's' aan toeristen zal worden uitgewoond", zegt Ellen Deckwitz in De Nieuws BV. Voor wie nu denkt dat het tot grote steden beperkt blijft: maak je borst maar nat.

Airbnb hoeft als gevolg de beslissing hun verhuurders niet te dwingen tot een registratieplicht waardoor toezicht op verhuur vanuit de gemeente onmogelijk blijft. Daardoor is het eveneens onmogelijk om het aantal Airbnb-woningen per stadsdeel te beperken, laat staan om een verhuurlimiet in te stellen.

Toeristische overbevolking

Ellen: "Om het allemaal nog erger te maken is die toeristische overbevolking in de grote steden een teaser-trailer voor wat de rest van Nederland te wachten staat, althans, als het aan Staatssecretaris van economische zaken Mona Keijzer ligt. Zij startte recentelijk in samenwerking met de provincies een actieplan om toeristen het komende decennium te spreiden over de rest van het land."

Keijzers plan is om de komende tien jaar het aantal toeristen van 19 naar 29 miljoen per jaar te verhogen. Ellen: "Ons land wordt, als het aan staatssecretaris Keijzer en Airbnb ligt, een pretpark. Dan kunnen we ons er beter naar gaan gedragen. Wil je naar binnen? Kaartje kopen. En net zoals bij andere Walibi Flevo en Duinrell geldt: vol is vol. Het moet wel leuk blijven, natuurlijk."

Druktemaker Ellen Deckwitz - Airbnb

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie