Opinie & Commentaar

Schuld van de ChristenUnie

AVROTROS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Schuld van de ChristenUnie

Waar een kerstreces al niet goed voor is. Bij het zien van de 48 meter hoge Scheveningse palletstapel werden de fractievoorzitters van de coalitiepartijen getroffen door de gelijkenis met het regeerakkoord: een chaotisch kolossaal bouwwerk zonder cement. Het beeld werd ronduit inspirerend toen bleek dat als je er een aansteker bijhoudt, het als een dolle fikt.

Klaas Dijkhoff had de primeur, maar zijn uitslaande klimaatvuur werd snel uitgetrapt tot een veenbrand. Toen werd het CDA met lucifers bij de houtstapel gespot. De partij wil bij nader inzien toch een soepeler kinderpardon, zoals D66 en ChristenUnie al langer bepleiten. Het CDA was wel zo slim om niet per direct een beleidswijziging te eisen. Hun voorstel kon worden meegenomen bij een onderzoek dat staatssecretaris Harbers toch laat doen.

Benzine

Maar toen kwam de ChristenUnie aanrennen met een jerrycan benzine. Want gezinnen uitzetten, terwijl er mogelijk een ruimhartiger soepeler pardon komt, is wreed. Er moet een uitzetstop komen en wel nu! D66 en CDA gingen daarin mee en daardoor staat de VVD nu helemaal alleen en de coalitie onder hoogspanning.

Een rot onderwerp voor een conflict. Het gaat immers over een groep mensen die al jaren in onzekerheid leeft. De coalitie voedt zo de hoop, maar of dat terecht is, staat nog lang niet vast. Politiek is het brisant omdat het kinderpardon niet een kwestie is van een onsje meer of minder. Partijen zijn heel erg tegen of juist heel erg voor een kinderpardon. Het draait om prestige, imago en electorale positie. Kortom, eerder een kwestie om prudent mee om te gaan. Standpuntbepaling via de media helpt dan niet. Nu het conflict op straat ligt is de kans levensgroot dat één of drie partijen gezichtsverlies gaat lijden aan de vooravond van verkiezingen.

Politiek geluk

Vreemd genoeg is het dus de ChristenUnie die deze keer de boel op scherp zet. Hun publieke wens voor een acute uitzetstop is niet onlogisch, maar maakt wel een stille elegante oplossing onmogelijk. Nu is het buigen of barsten. Stom. Want Segers en de zijnen weten dat geduld loont en dat het politieke geluk aan hun zijde is.

Bezie de meloenen die de christelijke fractie moest inslikken bij ondertekening van het regeerakkoord. Ze blijken opmerkelijk licht verteerbaar. Zo bleek de loondispensatie voor mensen met een arbeidsbeperking onuitvoerbaar en de gigantische dividendmeloen werd uiteindelijk door de VVD ingeslikt. Vergeet ook niet dat de Armeense kinderen Lili en Howick op het laatste moment mochten blijven. Tel daarbij ook nog eens op dat Wiebes besloot de gaskraan dicht te draaien in lijn met hun verkiezingsprogramma en je snapt dat ze bij de ChristenUnie tot nu toe dik tevreden zijn. Hun eigen punten worden uitgevoerd, de offers verdampen bijna vanzelf en de peilingen zijn ook nog eens gunstig.

Het voelt wellicht oneerlijk aan om ‘de schuld’ bij de brave ChristenUnie te leggen. Omwille van de gedachtevorming doe ik het toch. Als de junior partner in deze coalitie met de grote jongens gaat stoeien gaat het mis, dat blijkt wel. Rolvastheid, noemt Rutte dat. De rol van de bescheiden verbinder is de ChristenUnie nu eenmaal op het lijf geschreven. Er zijn al genoeg mannetjesputters. Kan iemand de jerrycan met benzine ophalen bij de ChristenUnie?

Over Joost Vullings

Joost Vullings is politiek commentator voor EenVandaag op radio en televisie. Iedere dinsdag beschouwt hij de politieke ontwikkelingen in Den Haag en in de rest van het land.

Ster advertentie
Ster advertentie