Opinie & Commentaar

Hugo Hoes komt door buurtwhatsappgroepen nauwelijks aan hobby's toe

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Hugo Hoes komt door buurtwhatsappgroepen nauwelijks aan hobby's toe

[VPRO] ‘Let op, deze buurt is alert.’ Kleine waarschuwingsborden met die tekst staan sinds kort op verschillende strategische plekken aan de rand van onze wijk. Die borden maken duidelijk dat de bewoners hier niet bankhangend achter de geraniums hun dagen slijten, maar dat iedereen hier 24/7, dag en nacht, op scherp staat.

En dat gespuis met snode voornemens hun plannen dus beter helemaal niet, of ergens anders moeten gaan uitvoeren.

Al kun je de mededeling ‘Let op, deze buurt is alert’ óók lezen als een onderlinge waarschuwing van criminelen. Zo van: boef, let hier tijdens je werk even extra goed op want men maakt het je hier niet makkelijk. Dan zou het bord een averechts effect hebben en dat kan nooit de bedoeling zijn. Tenzij het bord door criminelen is geplaatst. Niet voor de hand liggend, maar ook niet helemaal uit te sluiten.

Dat de buurt oplet is een understatement.

Sinds er een buurtwhatsappgroep met de belangrijke naam Urgent bestaat worden alle verdachte situaties niet alleen opgemerkt, maar ook gedeeld. En dat zijn er best veel. Voordat ik aan Urgent, onze digitale buurtwacht of wijkagent, was toegevoegd, meende ik nog in een relatief rustige wijk te wonen. Nu weet ik wel beter. Want ondanks de wijkurgent, is er altijd wat aan de hand.

Auto’s worden opengebroken, huissleutels ontvreemd, fietsen verdwijnen en alle huisdieren zijn altijd kwijt. Een enkele keer raakt een kleuter zoek, maar gelukkig nooit voor lang. Wie daarna meldt blij te zijn dat het kindje weer boven water is, wordt direct terecht gewezen.

Doe dat maar op de Babbelbox!, de buurt-gezelligheids-appgroep. Vanzelfsprekend zijn emojis zoals hartjes en duimpjes streng verboden. De vraag of iets wel urgent genoeg is voor de Urgent-groep zorgt constant voor discussie.

En die digitale twisten leiden meteen weer tot dwingende verzoeken om het gesprek ergens anders voor te zetten. Privé, of in de Babbelbox. Daar ergeren andere groepsleden zich daar weer aan. Het meest voorkomende Urgent-bericht is dan ook: kan dit svp in de babbelbox? Zo houden we elkaar lekker bezig.

En al wordt er nog steeds af en toe ingebroken, de groep heeft zijn bestaansrecht al lang bewezen. Zeker in deze vakantietijd. De per ongeluk geplaatste berichten zijn het leukst. Al kan niet iedereen lachen als privémededelingen van huiselijke aard zoals ‘in de linkerla’ of ‘dan ga je toch lekker alleen eikel’ de status Urgent krijgen.

Soms ontstaat paniek in de appgroep. Paradoxaal genoeg gebeurt dat niet wanneer criminelen zijn gesignaleerd, maar het bevoegd gezag. Want als de handhavers van stadstoezicht verkeerd geparkeerde auto’s komen bekeuren blijft de wijkurgent waarschuwingen spuwen. Niemand vraagt dan: mag dit svp in de babbelbox?

Sinds ik ben aangemeld kom ik aan werken, een gezinsleven, laat staan hobby's bijna niet meer toe. De appgroep werkt verslavend en heeft op piektijden veel weg van de hobby's. Breaking news in je eigen postcode, daar kunnen de ellenlange Britse detectives of eindeloze Netflix-series niet tegenop.

Afgelopen donderdag was het helemaal bal. Rond half een ’s nachts verschenen binnen een paar minuten de volgende berichten.
‘Iets aan de hand?’
‘Nee, maar het leek wel of er geschoten werd.’
‘Ik zie niets.’
‘Ik hoorde ook vier schoten.’

Inmiddels lig ik zelf ònder mijn bed.

Pokémon Go gevecht, welterusten.’
‘Waren echt schoten.’
‘Politie is erbij.’
‘Oké.’

Daarna gaat iedereen slapen en keert de rust terug op de app.

Totdat de volgende ochtend iemand appt: wat is er gebeurd vannacht? Dat wil ik ook graag weten, maar meteen verschijnt het bericht: mag dit svp in de Babbelbox?

Pistoolschoten zijn maar even urgent voor hedendaagse stadsbewoners.

De zomercolumn van Hugo Hoes is hier terug te luisteren:


Ster advertentie
Ster advertentie