Opinie & Commentaar
NTR

Moeten teruggekeerde jihadisten uit Syrië altijd de Nederlandse nationaliteit verliezen?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Moeten teruggekeerde jihadisten uit Syrië altijd de Nederlandse nationaliteit verliezen?

Het is politiek gezien een gevoelig onderwerp. Is het terecht dat jihadisten uit Syrië eerst hun straf in Nederland uitzitten en daarna alsnog de Nederlandse identiteit verliezen? In Kwesties werd de stelling besproken.

Nederlands paspoort afpakken van teruggekeerde jihadisten?

Als 17-jarige probeerde de Amsterdammer Younes A. zich aan te sluiten bij terreurbeweging IS in Syrië, maar hij werd tegengehouden in Bulgarije. Terug in Nederland is hij veroordeeld voor terrorisme. Nu wil de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) ook zijn nationaliteit afpakken en hem uitzetten naar Marokko.

Een greep uit het debat

De meningen lopen uiteen. Thomas van Elst, inwoner Alkmaar en PVV’er: "mensen die vrijwillig afreizen naar dit soort gebieden om wat dan ook te doen en vervolgens hier terugkomen, moet gewoon het paspoort worden afgepakt als zij in het bezit zijn van twee paspoorten. Die mensen hebben hier in Nederland helemaal niets te zoeken."

Quote

het gaat er met name om wat voor signaal je afgeeft

Thomas van Elst

Zora Duvnjak (PvdA-stadsdeelcomissielid West) werpt op: "ik vraag me af wat we oplossen met het afpakken van een paspoort? Vergroot dat de veiligheid in algemene zin? Ik ben vooral benieuwd wat deze man beweegt om zijn Nederlandse paspoort toch te behouden."

Van Elst reageert: "het gaat er met name om wat voor signaal je afgeeft. Als je van zo iemand zijn paspoort afpakt, geef je het signaal af dat je moet opletten wat je doet. Het is een groot goed, het Nederlands paspoort."

Kwesties

Een live debatprogramma over actuele, controversiële kwesties. Marianne van den Anker praat elke zondagavond vanaf 20:00 uur met betrokkenen, politici en deskundigen op locatie.

Ster advertentie
Ster advertentie