Opinie & Commentaar
BNNVARA

'Iedereen die 1,5 meter aan zijn laars lapte, lijdt aan iets ergers dan een overdosis kapsones'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Iedereen die 1,5 meter aan zijn laars lapte, lijdt aan iets ergers dan een overdosis kapsones'

"Iedereen die de anderhalve meter aan zijn laars lapte, lijdt aan iets veel ergers dan een overdosis kapsones of eigenwijsheid", zegt druktemaker Ellen Deckwitz in De Nieuws BV. "Ze lijden aan een verbeeldingstekort." Hoewel dat misschien begrijpelijk is, is het tijd dat iedereen beseft dat zij drager van het coronavirus kunnen zijn: "Iedereen telt mee. Laten we ons daar dan ook naar gedragen."

Ellen Deckwitz: "Het is voor talloze mensen heel lang zo geweest dat ze zich niets hoefden te verbeelden als het ging om de impact van het eigen gedrag. Wie heeft er op deze overbevolkte planeet nou niet weleens het idee gehad slechts een kruimel op de rok van het universum te zijn. De wereld is zo groot geworden dat de meesten het gevoel hebben dat het niet uitmaakt wat ze doen."

Iedereen is een schakel in de overlevingsketen

Maar, een pandemie verandert dat: "De coronacrisis zet dat idee dus helemaal op zijn kop. Bij een pandemie kan juist die ene persoon, of beter gezegd dat ene lijf, het verschil maken. Iedereen moet gaan inzien dat hij of zij een schakel is geworden in een overlevingsketen."

Deckwitz: "Want dat is het verschrikkelijke besef waarvan je doordrongen moet raken tijdens een epidemie: Iedereen kan een drager zijn van het virus. Stuk voor stuk zijn we verantwoordelijk voor zowel de doden als de gezonden. Voor hun vrienden, families en collega's. We kunnen ons het niet meer permitteren om ervan uit te gaan dat ons eigen gedrag verwaarloosbaar is."

'Elk leven telt'

"Juist nu moeten we ons gaan verbeelden meer te zijn dan een miljardste procent van de mensheid. In deze crisis is niemand nietig. Iedereen telt mee. Laten we ons daar dan ook naar gedragen. Elk individu telt, elk lichaam telt, elk leven telt."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie