De Oliebol van het Jaar
- Nieuws
- De Oliebol van het Jaar
In de tijd van lijstjes en jaaroverzichten kiest de politieke redactie van De Nieuws BV voor het eerst de Oliebol van het Jaar. Wie maakte de grootste blunder of blooper van 2019?
De politicus van het jaar? Die bestaat niet meer. Het grootste politieke talent? Wordt niet meer gekozen. In een tijd waarin journalisten iedere schijn van ons kent ons tegen willen gaan is het not done om de traditionele eindejaarslijstjes te maken. De Nieuws BV ziet dat anders.
Dit jaar reiken we daarom de eerste politieke oliebol van het jaar uit. Het gaat dan om een blunder, misser of uitglijder. Wie maakte de grootste vetvlek en besloot daarin te wrijven?
De criteria zijn simpel, het moet om een persoon gaan met één duidelijke grote politieke blunder. Faaldossiers en clusterfucks dingen daarom niet mee naar de titel. Je hoeft dus niet te denken aan de toeslagenaffaire bij de belastingdienst, de totale puinhoop die het stikstofdossier is geworden of de jarenlange ellende rond het Groninger gas.
Eervolle Vermeldingen
De zevenkoppige jury heeft uit 12 genomineerden een top drie gekozen. Wel is er ruimte voor een aantal 'eervolle' vermeldingen. Thierry Baudet "die volk en vaderland 'onderwees' over het Plakkaat van Verlatinghe, voor het verdrag van de Vrede van Münster." Paul Blokhuis "wegens algehele bedilzucht en het selectief verbieden (waarom wel lachgas en geen alcohol?) van substanties." Henk Bleker "die zijn handen waste in onschuld over de stikstofcrisis en de PAS, terwijl hij daar echt zelf verantwoordelijk voor was."
De toeslagenaffaire valt weliswaar buiten de categorie Oliebol, toch wordt Menno Snel meermaals aangehaald. Hoewel hij misschien zelf niet blunderde op het dossier wordt verwezen naar zijn lompe optreden in de Kamer. Vooral de tip om de belastingtelefoon te bellen op het moment dat die zelfs gesloten is, wordt als super pijnlijk gezien.
Na ampel beraad is uiteindelijk gekozen voor de volgende top drie. Iedere podiumplek krijgt een korte onderbouwing en een citaat uit het juryrapport.
3. Ron Meyer
Na hevige discussie zet de jury oud-SP-voorzitter Meyer op de derde plek. Een heel kleine minderheid van de redactie vindt het Hans Brusselmans-spotje nog altijd geen doodzonde. De rest van het team denkt daar anders over. De aanval op Timmermans in de campagne voor de Europese verkiezingen is meer dan een misrekening, is het oordeel.
"Als je het hebt over oliebollen, politieke blunders, dan mag Meyer niet ontbreken. Timmermans was al de grote vijand en iedereen die hem nog niet kende, heeft hem hierdoor leren kennen. Met deze aanval zet je de PvdA vol in de spotlights en bombardeer je hem tot een hyperbelangrijke speler. Dit is een aanval die uiteindelijk in eigen doel eindigt, dat is een Oliebol waard. Zeker als je ziet dat de SP er zelf nul zetels aan over heeft gehouden."
2. Klaas Dijkhoff
Krijgt een passende beloning voor het afgelopen jaar. Zijn eerste interview dit jaar zette direct de coalitie onder hoogspanning, het oplossen van de kwesties Van Haga en Duthler verdient niet de schoonheidsprijs en bij de stand-up politics avonden viel weinig te lachen of nieuws te horen. Maar bovenal wordt zijn wachtgeld aangehaald. Zeker de timing van die kwestie had niet slechter gekund.
"Dijkhoff zijn jaar begint met blunders en eindigt ermee. Hij toonde in 2019 aan aan dat de combinatie politiek en cabaret wel werkt voor cabaret, maar niet voor politiek. Bovenal is het zijn onkostenvergoeding die de plank misslaat. Zijn coalitie jaagt zogenaamd frauderende ouders naar de hel. Maar zelf haalt de VVD-er zijn schouders op als blijkt dat hij exorbitante wachtgeldbedragen en onterechte onkostenvergoedingen krijgt. Dijkhoff is geen oliebol, maar een hele kraam vol."
1. Jesse Klaver
Hoe goed bedoeld het ook mag zijn, het afzweren van de scorebordpolitiek wordt door een groot deel van de jury als blunder gezien. Klaver zit in de oppositie, heeft eindelijk een goede onderhandelingspositie tegenover het kabinet en kondigt vervolgens aan alle begrotingen voor 2020 te steunen. Waarmee hij eigenlijk de hele oppositie buiten spel zet.
"Dit is hét oliebollen-moment, waar hij ze bakt, en best wel bruin. Iemand die de alternatieve premierskandidaat wil worden en zijn grote politieke keus is pal achter de premier te gaan staan. Hij heeft een hele zomer erover na kunnen denken, heeft hij ook gedaan en dan komt dít eruit? Het is zijn stekkermoment. Maar waar Sap de stekker er in ieder geval nog uit probeerde te trekken, stak hij hem er nu in. Als Klaver hem niet al had, had hij een eikeltjespyjama verdiend."
De Oliebol van het Jaar-verkiezing is georganiseerd en gejureerd door de politieke redactie van De Nieuws BV.