Opinie & Commentaar
AVROTROS

Er is voorlopig niks mis met dit kabinet

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Er is voorlopig niks mis met dit kabinet

Deze column gaat over tegennatuurlijk gedrag. Ik ga het hebben over iets waar wij, politieke journalisten, niet voor op aarde zijn. Deze column heeft namelijk niets met nieuwswaarden te maken.

Hier nog even kort uitgelegd voor wie geen journalistieke opleiding heeft gehad: alles wat niet normaal is, mis gaat, uit de hand loopt, rotzooi en ruzie veroorzaakt, behoort tot de nieuwswaarden. Alles wat lukt, níet uiteen valt en in pais en vree verloopt is voor ons als journalist de dood in de pot. Kortom, is er geen rottigheid te melden, dan gaat dat in onze sector ten koste van de werkgelegenheid.

Zo wordt mij nu reeds, nog voor de inauguratie van de nieuwe coalitie , gevraagd of er al ‘gedoe’ in het kabinet is. Die Halbe Zijlstra en Sigrid Kaag, wordt dat geen ruzie op Buitenlandse Zaken? En die Grapperhaus, zo lezen we in het AD, “valt nu al uit de toon”. Denk je dat het mis gaat met hem? En Snel op Financiën, dat kan toch nooit wat worden? Neem nu Ank Bijleveld, haar vader zat ooit bij Defensie, maar wat weet zij nou van onderzeeboten en handgranaten?

En wat te denken van de minimale meerderheid van Rutte 3 in de beide Kamers? Eén griepepidemie op het Binnenhof en we hebben nieuwe verkiezingen!

Ik moet toegeven: het kost moeite, ik bijt mijn tong af. Natuurlijk zijn er ingrediënten genoeg, die voor politiek rumoer kunnen gaan zorgen, maar toch is dit een gewoon typisch Nederlands kabinet. Een poldercoalitie, dat is wat het is.

De oppositie zoekt naarstig naar munitie, maar diep in hun hart hadden sommige opposanten eigenlijk best wel mee willen doen.

Ons hele bestel is op consensus gebouwd, op dat wat niet bij elkaar past wel bij elkaar brengen. Er zijn stoorzenders die de bestaande tegenstellingen elke dag water met pokon geven, maar Rutte 3 is een heel gewoon kabinet. Een kabinet dat zeker crisismomenten gaat doormaken, wat oplossingen zal vinden voor fricties en bij onhoudbaarheid valt. Gewoon, zoals dat gaat.

Maar deze week is er niets bijzonders aan de hand. Dat is het enige wat ik nu durf te voorspellen. Ik reken voorlopig op hanteerbare werkdruk. En als er door ons soort anders wordt gesproken, dan is dat in het kader van behoud van werkgelegenheid.

Kees Boonman is politiek commentator voor EenVandaag en presentator van het radioprogramma Kamerbreed.

Ster advertentie
Ster advertentie