Opinie & Commentaar
BNNVARA

De buzzer als sociaal waarschuwingsmechanisme: 'Een pittig tyfusgeluid'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De buzzer als sociaal waarschuwingsmechanisme: 'Een pittig tyfusgeluid'

"Dinsdagavond zag ik in het NOS Journaal een fijne reportage uit België", vertelt Dolf Jansen in De Nieuws BV. "Het systeem dat ik zag was briljant. Je draagt een klein apparaatje om je nek, en als je op 1 meter 49 van iemand komt klinkt een buzzer. Een luide zoem-toon. Een pittig tyfusgeluid, en dan ben je gewaarschuwd."

Druktemaker Dolf Jansen - Buzzer

"Ik wil graag even doordenken, op de buzzer als sociaal waarschuwingsmechanisme."

Sociaal waarschuwingsmechanisme

Jansen: "Zou het niet mooi zijn als je als zwarte Amerikaan een buzz'je krijgt als er een racistische politieagent nadert, zodat je kans de ontmoeting te overleven wellicht net iets groter wordt? Of zou het mogelijk zijn een buzz'je te krijgen als je ex de straat inloopt waar jij je al bevindt, zodat je de mogelijkheid hebt uit te stralen dat je heel gelukkig bent en hem/haar absoluut niet mist?"

Mogelijkheden

Jansen ziet veel mogelijkheden voor de buzzer: "Mogen wij als consument een buzzer voor elk bedrijf waar ze de bizarre bonus voor de topman belangrijker vinden, dan personeelsbeleid of duurzaamheid?"

"Of we hangen de directeuren en commissarissen een buzzer om de nek die, als normen worden overschreden, als regels worden genegeerd of als onderzoeksresultaten worden verdraaid, geen harde pieptoon geeft, maar een elektrische schok. Er is vast wel een vooralsnog werkloze theatertechnicus te vinden, die dit concept verder wil uitwerken."

Druktemaker Dolf Jansen - Buzzer

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie