Opinie & Commentaar
BNNVARA

'De enige weg uit deze chaos van dierenleed, is dat we niet meer egocentrisch moeten zijn'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De enige weg uit deze chaos van dierenleed, is dat we niet meer egocentrisch moeten zijn'

"De omvang van agrarische activiteit in dit land is zo groot en de gevolgen zijn zo ingrijpend, dat we eraan ten onder gaan," vertelt Dolf Jansen in De Nieuws BV. "Ik ben ervan overtuigd geraakt."

"Ik probeer in een paar zinnen de feiten met u te delen," vertelt Jansen. "Bijna alle grote pandemieën die we ons herinneren zijn zoönosen, infectieziektes die van dier naar mens overspringen. Alles wat we doen in de agrarische sector maakt ons vatbaarder voor zoönoses, en/of veroorzaakt ze. De onwaarschijnlijke omvang, 12 miljoen varkens en ruim 100 miljoen kippen, in ons land bijvoorbeeld."

'Wees een ecoïst'

Het wordt tijd voor een ander economisch en agrarisch model, waarin we niet meer de mens en het geld centraal stellen, maar de natuur, vindt Jansen. "Waarmee de boeren in ons land ook op een gezonde en eerlijke manier kunnen overleven. De enige weg uit deze walmende chaos van dierenleed, vervuiling, mest en dreigende zoönosen is dat we niet meer egocentrisch moeten zijn, maar ecocentrisch. Dus wees een ecoïst. Daar ligt onze enige hoop."

Druktemaker Dolf Jansen - Ecoïst

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie