Opinie & Commentaar
EO

Lieve meneer Blok: SPREEK!

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Lieve meneer Blok: SPREEK!

Heeft u dat ook wel eens? Dat u ineens denkt: zou ik dan toch links zijn? Of juist: ben ik dan toch rechts? Ik heb dat wel eens.

Soms is het ook andersom. Op dagen zoals afgelopen woensdag weet ik ineens weer zeker dat ik niet links of rechts ben.

U kunt het niet gemist hebben: er lekten uitspraken uit van minister Stef Blok (VVD) van Buitenlandse Zaken, die hij heeft gedaan tijdens een (vermoedelijk) besloten bijeenkomst met allerlei mensen die werken voor ontwikkelingsorganisaties. Interessante setting: VVD-minister in gesprek met mensen die doorgaans niet automatisch VVD stemmen, to put it mildly. Ik ken geen cijfers, maar ik vermoed dat medewerkers van NGO’s doorgaans links van het midden stemmen.

Zembla

Blok vertelde daar dat hij geen succesvolle multiculturele samenlevingen kent. En dat hij denkt dat het diep in onze genen zit, dat we geen goede binding kunnen aangaan met mensen die anders zijn dan wij. Één van de aanwezigen filmde dat en speelde de beelden door naar televisieprogramma Zembla, dat de beelden gisteren openbaarde. Chique is anders, besloten is besloten, maar ja, kennelijk was de opwinding groot bij de lekkende NGO-medewerker.

Hij of zij was niet de enige. Heel veel mensen hadden onmiddellijk een mening over de uitspraken van Blok. Twitter is op zo’n dag een feestje, waar de meningen voor het oprapen liggen. De Rotterdamse Leefbaar-leider Joost Eerdmans leek enthousiast. Hij hoopte dat Blok geen excuses zou maken (wat-ie wel deed) en dat er beleid zou volgen, zonder overigens te zeggen welk beleid. Ex-VNL-leider Jan Roos was het ook met Blok eens. ‘Ok. En wat gaat de regering er aan doen? Telegraaf-journalist Wierd Duk twitterde dat ‘de man voor een groot deel natuurlijk gewoon gelijk heeft’.

Heel boos

Aan de andere zijde van het spectrum was ook alles helder. Jasper Kuipers, adjunct-directeur van Vluchtelingenwerk toonde zich in Jinek ‘heel boos’. Ook NRC-columniste (en binnenkort politiek redacteur) Lamyae Aharouay reageerde diametraal tegengesteld aan Eerdmans en Roos. ‘Blok overschrijdt echt een grens hier. Hij raakt aan een sentiment waar hij zich ferm tegen uit zou moeten spreken’. AD-columnist Nynke de Jong wist het zeker: Blok is aan het haat zaaien (wat overigens strafbaar is…).

Bij mij werkt het anders, op dit soort momenten. Ik denk alleen maar: wat bedoelt Stef Blok? Kent hij geen vreedzame multiculturele samenleving? Hoezo niet? Wat vindt hij vreedzaam dan? En wanneer is er sprake van een samenleving volgens hem? Leven er in Nederland niet allerlei mensen uit verschillende culturen samen, zonder elkaar naar het leven te staan? Of is dat te weinig, als je samen wilt leven? En hoezo kunnen we geen binding aangaan met mensen die anders zijn? Heel veel mensen kunnen dat wel toch? Kortom: vragen, vragen, vragen.

Te laat...

Aan de uiteinden van het politieke spectrum hebben ze die vragen niet. Gistermiddag stuitte ik op een website, aangemaakt door Team DeGoedeZaak (dan zit je natuurlijk altijd goed!). Daar wisten ze ook onmiddellijk precies de consequenties van de uitspraken van Blok: ‘Blok schrijft een groot deel van zijn landgenoten af’. Huh?, denk ik dan? Hoe dan? Wie dan? Wie schrijft hij af?

Kortom: ik wil vooral meer weten! Wat heeft u bedoeld meneer Blok? Lieve meneer Blok, SPREEK! Leg ons uit wat u bedoelt! Laten we hem uitnodigen en doorvragen, doorvragen, doorvragen zodat we snappen wat hij wil zeggen. Daar worden we wijzer van!

Maar helaas, dat gaat niet meer. Hij heeft z’n uitspraken al weer ingetrokken. Omdat iedereen een mening over hem had, zonder precies te weten wat hij bedoelde. Omdat hij of onmiddellijk werd afgeserveerd of onmiddellijk werd geprezen.

Als we iets minder snel hadden geoordeeld…

Als we iets nieuwsgieriger waren geweest met z’n allen…

Dan waren we nu ietsjes wijzer geweest!

Tijs

Ster advertentie
Ster advertentie