Opinie & Commentaar
AVROTROS

Maarten en de millennials

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Maarten en de millennials

Iedereen is het erover eens: Maarten van der Weijden is een held. Ook al lukte het hem niet om de voorgenomen Elfstedentocht zwemmend af te maken, hij zwom in 55 uur en 163 kilometer toch mooi meer dan twee miljoen euro bij elkaar voor kankerpatiënten. Niemand die hem dat nadoet en dus is hij een held.

Nederland heeft meer helden nodig. Helden verbroederen. Kijk maar eens naar Friesland waar met man en macht gewerkt werd om de zwemprestatie mogelijk te kunnen maken. Hijskranen, boeren die met tractoren de route verlichtten, duizenden mensen aanmoedigend publiek langs de kant. Het was hartverwarmend en iedereen voelde zich één. Daarom heeft Nederland helden als Maarten nodig. Maar er zijn maar weinig mensen zoals hij en ik ben bang dat het er steeds minder worden. Mensen die zich zonder te zeuren belangeloos inzetten voor een ander en zo boven zichzelf uitstijgen.

'Je bent niet speciaal'

Ik las afgelopen weekend op de Facebookpagina van collega-journalist Haroon Ali dat de werkhouding van sommige millennials hem ontzettend irriteert. Als hij kinderen zou krijgen, schrijft hij, dan zou hij ze het volgende willen bijbrengen. "Je bent niet speciaal, de wereld draait niet om jou. Je kunt succesvol worden, als je iets vindt waar je goed in bent en je er hard voor werkt. Maar je succes zal ook worden bepaald door geluk. Er zijn 7 miljard mensen op deze aarde, dus er is een vrij grote kans dat je niet alles zult krijgen wat je wilt in het leven. Misschien bereik je maar een paar van je doelen - en dat is oké."

Zijn woorden lijken meer dan nodig te zijn, want blijkbaar zijn veel millennials teveel gepamperd als prinsjes en prinsesjes opgevoed, waarna de klap met de harde realiteit ze soms teveel wordt. Tuurlijk, je kunt niet alle millennials over één kam scheren. Maar blijkbaar hebben sommigen uit de betreffende generatie een houding over zich waar oudere generaties vol verbazing naar kunnen kijken. Denken dat je het maximale kunt bereiken met een minimale inzet bijvoorbeeld. Bij de minste of geringste tegenslag opgeven. En dan de schuld buiten jezelf leggen door je slachtoffer te voelen van alles.

Overgevoelig

Top Gear presentator Jeremy Clarkson had het deze vakantie ook aan de stok met millennials. Hij schreef dit weekend in de Sunday Times: "Argue with today’s youth and they’ll call you a racist, then start bubbling." Hij noemt ze in het stuk overgevoelig. Hetgeen hem wel op enige kritiek kwam te staan op Twitter, waar hypersensitieve millennials hem fijntjes wijzen op zijn eigen overgevoeligheid toen hij een producer van zijn show een klap verkocht omdat het eten niet op tijd geserveerd was. Maar ja, als je honger hebt doet een mens rare dingen natuurlijk.

Het zijn trouwens niet alleen de oudere generaties die moeite hebben met millennials, ze zitten ook opvallend vaak met zichzelf in de knoop. Zo bezoeken millennials vaker een psycholoog dan andere generaties. De krant Metro deed een onderzoek waar schokkende cijfers uit naar voren kwamen. 63 procent van de ondervraagde Millennials heeft een psycholoog bezocht, 24 procent is dagelijks bang om een burn-out te krijgen en 14 procent is op dit moment overspannen. 43 procent geeft aan last te hebben van psychische klachten als slecht slapen, angst en slecht eten, en 41 procent geeft aan deze klachten stil te houden om niet voor aansteller te worden uitgemaakt. De oorzaak volgens henzelf: ze voelen constant druk om perfect te moeten te zijn op alle fronten, ze zijn onzeker, de druk op werk of stage is te hoog, want voor hen tien anderen, en ze moeten volgens zichzelf te veel keuzes maken op jonge leeftijd.

Het is te hopen dat het snel goed komt met deze generatie. Weg met de druk! Geniet van het leven. Wees tevreden met wat je hebt. En laat je niet uit het veld slaan door wat voor tegenslag dan ook, want dat maakt je alleen maar sterker. De afgelopen week (aan kanker) overleden Aretha Franklin zei het heel mooi: "It's the rough side of the mountain that's the easiest to climb; the smooth side doesn't have anything for you to hang on to." En zo is het. Kijk maar naar Maarten van der Weijden.

Over Lammert de Bruin

Lammert de Bruin is iedere dag te horen bij Radio EenVandaag op NPO Radio 1 met de rubriek #TrendingVandaag. Hierin deelt hij de meest besproken onderwerpen op social media. Ook zelf twittert hij fanatiek op zijn account @Lammert.

Ster advertentie
Ster advertentie