Binnenland
PowNed

Hoe kunnen patiënten zelf de wachtlijsten voor zorg omzeilen?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe kunnen patiënten zelf de wachtlijsten voor zorg omzeilen?

Een nieuwe week, een nieuwe lichting van de Goed Ingelichte Kring. Chazia Mourali en haar gasten bespraken op de zaterdagmiddag de steeds langere wachtlijsten binnen de zorg en hoe zelfstandige klinieken een belangrijke rol kunnen spelen in het inkorten hiervan, met wel een erg bijzondere gast: demissionair minister van volksgezondheid Ernst Kuipers.

Één van de klachten die men in Nederland vaak hoort, van zowel medisch specialisten als patiënten, is het zorginfarct. Patiënten die bijvoorbeeld een operatie nodig hebben komen eindeloos op wachtlijsten terwijl ze vergaan van de pijn. Artsen kunnen hun patiënten niet kwijt omdat er soms wel bedden zijn, maar geen handen om de artsen bij te staan. Paulette Timmerman, directeur Zelfstandige Klinieken Nederland, denkt te weten hoe we deze files op kunnen lossen.

In Nederland hebben we een grote groep privéklinieken. Het gaat hier om zelfstandige artsen die vaak gespecialiseerd zijn op specifieke vlakken. Wanneer het echter op verzekeringen aankomt worden patiënten niet vaak naar deze klinieken doorverwezen. Maar waarom niet? Ze bieden gespecialiseerde hulp en extra handen die de wachtlijsten in kwestie natuurlijk flink zouden kunnen uitdunnen.

Video niet beschikbaar

Wil je beter ingelicht zijn?

Beluister dan hieronder de gehele uitzending van Goed Ingelichte Kring van 9 september 2023. Met Paulette Timmerman, Directeur Zelfstandige Klinieken Nederland en Japke D. Bouma, columnist voor het NRC, met als mannen op aftand demissionair minister van volksgezondheid Ernst Kuipers en schrijver Abdelkader Benali.

Goed Ingelichte Kring

Goed Ingelichte Kring

In Goed Ingelichte Kring geven de slimste vrouwen van Nederland messcherp commentaar op de actualiteit.

Wie luistert, is net zo goed ingelicht als de Kring zelf! Elke zaterdag van 16.00 tot 17.00 uur op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie