Opinie & Commentaar

'Er wordt niet genoeg afgetapt in Nederland'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Er wordt niet genoeg afgetapt in Nederland'

[KRO-NCRV] “In Nederland wordt op dit moment niet genoeg getapt,” stelt Pieter Cobelens in Stand.zomer op NPO Radio 1. Hij is voormalig chef van de MIVD, de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst.

Wat hem betreft moeten de inlichtingendiensten meer mogelijkheden krijgen als in Nederland het dreigingsniveau omhoog gaat. "Privacy is belangrijk, maar in de digitale samenleving loop je bij voorbaat al achter."

De afgelopen weken werd Europa getroffen door aanslagen in Frankrijk en Duitsland. De meeste aanslagen worden opgeëist door de Islamitische Staat, terwijl de meest recente terreurdaden zijn gepleegd door eenlingen, zogenoemde 'lone wolves'.

Moeilijk op te sporen

Deze eenlingen zijn voor inlichtingendiensten en politiekorpsen moeilijk op te sporen. Psycholoog Damiaan Denys stelt op NPO Radio 1 dat een ‘lone wolf’ zingeving mist in zijn leven, waardoor hij dit op een negatieve manier gaat invullen. Een aanslag lijkt een garantie voor betekenisvolheid, omdat er in de samenleving veel aandacht gaat naar terreur. “Een lone wolf moet beseffen dat terreur geen impact heeft,” aldus Damiaan Denys.

Daarom moet je het de lone wolf zo moeilijk mogelijk maken, vindt Cobelens. “Iedereen gaat zich ongeruster voelen, we moeten toestaan dat er meer maatregelen worden genomen.”

Luister hier naar het gesprek met Pieter Cobelens

Als de dreiging toeneemt, moeten we als samenleving niet te bang zijn voor het verlies van onze privacy, vindt Cobelens. 'Big data' helpt volgens hem bij het opsporen van mogelijke terroristen en bij aantoonbare risico's moet je ook verder kunnen gaan.

De voormalig MIVD-chef stelt dat niemand meer onopgemerkt kan blijven in onze huidige digitale samenleving. “Ik wil alles weten. Waterdicht zou ik leuk vinden, maar als wij 90 procent veiligheid kunnen garanderen dan ben ik heel blij.”

Ster advertentie
Ster advertentie