Opinie & Commentaar
BNNVARA

'Maatregelen waren wekenlang vaag en slap: laten we nu blij zijn met duidelijkheid'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Maatregelen waren wekenlang vaag en slap: laten we nu blij zijn met duidelijkheid'

Pieter Derks zou het niet over de nieuwe coronamaatregelen hebben. "We moeten het hebben over het virus", zegt hij in De Nieuws BV. "Het gaat namelijk niet goed met het virus. De aantallen zijn veel te hoog. Dat komt door de maatregelen. O shit, nou doe ik het toch."

Video niet beschikbaar

Derks: "Sorry. Ik stond op het punt om te gaan zeggen dat de maatregelen al wekenlang vaag en inconsequent en slap zijn, dat je niet kan zeggen: het is menens mensen, het is bloedserieus, we maken ons grote zorgen, dus we nemen rigoureuze maatregelen, om vervolgens aan te kondigen dat de kroegen al om één uur dicht moeten, dat je daarmee niet het soort urgentie uitstraalt dat mensen ertoe aanzet zich óók aan de regels te gaan houden, maar ik had beloofd dat niet te doen dus ik zal het voor me houden."

'Kabinet wil niet écht de stikstofuitstoot omlaag'

Dus wil Derks het hebben over andere zaken. Bijvoorbeeld over de plannen van minister Schouten om het stikstofprobleem aan te pakken. Er komen maatregelen om de stikstofuitstoot in Nederland de komende tien jaar met 26% te verlagen. Dat is ongeveer de helft van wat de deskundigen adviseren. "maar ja, het probleem is natuurlijk dat het kabinet niet écht de stikstofuitstoot omlaag wil", zegt Derks.

"Het kabinet wil vooral de bouwactiviteiten omhoog. En écht drastische maatregelen treffen is gewoon vervelend. Daarom worden er ook steeds nieuwe commissies en adviesgroepjes opgericht om te discussiëren over de juiste maatregelen. Soms zou je tegen het kabinet willen zeggen: laten we ophouden te discussiëren over de maatregelen, het gaat namelijk niet goed met de stikstofwaardes. De getallen zijn veel te hoog", aldus Derks.

Blij zijn met duidelijkheid

En nee: Derks zou het niet hebben over de maatregelen. "Laten we gewoon blij zijn met de duidelijkheid die er nu eindelijk is, dat de klap met de hamer die we al anderhalve maand voelden aankomen nu eindelijk is uitgedeeld, al hadden we een maand geleden met een iets fermere en duidelijkere klap misschien al veel kunnen voorkomen. Het is tijd om er met z'n allen de schouders onder te zetten."

Druktemaker Pieter Derks - Niet over maatregelen

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie