Opinie & Commentaar

Laat haatprediker komen, en arresteer 'm zo nodig

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Laat haatprediker komen, en arresteer 'm zo nodig

[EO] De Amerikaanse prediker Steven Anderson wordt niet toegelaten in Nederland en de rest van het Schengengebied. Dat schrijft staatssecretaris Harbers in antwoord op vragen uit de Tweede Kamer.De zeer conservatieve Amerikaan is zelfbenoemd leider van de Faithful Word Baptist Church in Arizona, waar hij een paar honderd volgelingen heeft. Via sociale media bereikt Anderson veel meer aanhangers. Volgens naspeuringen heeft hij 116.000 volgers op YouTube, 3700 volgers op Twitter en meer dan 5600 likes op Facebook.

Anderson is een fervent tegenstander van abortus en euthanasie, hij ontkent de holocaust en wil homoseksuelen laten executeren. Genoeg om Nederland niet in te komen kennelijk, aangezien hij dus een inreisverbod heeft gekregen. En hoewel geheel politiek correct Nederland victorie kraait, - D66-Kamerlid Vera Bergkamp twitterde "Vandaag heeft de liefde gewonnen van de haat" - en zichzelf en elkaar op de schouders slaat om zoveel progressieve en mediagenieke assertiviteit, vraag ik mij af of dit wel het juiste besluit is geweest.

Disclaimer

Nu volgt eerst een disclaimer voor alle nu al opgewonden internettikkers en beroepsreaguurders: wat deze man zegt is abject, onzinnig, onchristelijk, onethisch en onmenselijk. En iedereen met lucht in zijn longen moet zich uitspreken tegen deze golf van haat die namens de God van het christendom over de wereld wordt uitgestort. Niet door hem te executeren uiteraard - we zijn beschaafd hier - maar door hem stevig van repliek te dienen. Zo, dat we dat even duidelijk tegen elkaar gezegd hebben.

Maar niettemin houd ik een nare smaak over aan het inreisverbod van Anderson. In de eerste plaats vertegenwoordigt hij een piepkleine gemeenschap aan de andere kant van de wereld en zit in Nederland niemand op hem te wachten. Zelfs de meest geharnaste beroepschristen weet niet hoe snel hij zich van deze haatprediker moet distantiëren. Dus wat is zijn gehoor in Nederland, als hij had mogen komen? Ik schat zo'n 30 mensen, waarvan de helft alleen uit nieuwsgierigheid, plus nog zo'n 200 journalisten die hem beroepsmatig een duizendvoudig groter podium aanreiken.

Negeren

Negeren lijkt me in dit opzicht beter dan aandacht aan geven, want alles waar je aandacht aan geeft, groeit. Dat geldt niet alleen voor plantjes en kinderen, maar ook voor internettrollen en haatpredikers. En gezien het feit dat Andersons fanbase vooral op internet te vinden, maakt dit inreisverbod hem alleen nog maar populairder in zijn eigen kringen. Hij kan nu de martelaar van de waarheid spelen die de mond gesnoerd is door die Sodom en Gomorraïsten uit Nederland waar - aldus zijn verknipt wereldbeeld - iedereen vrolijk zijn kinderen aborteert, zijn ouders euthanaseert en homoparades organiseert.

En als laatste lijkt het me heel ingewikkeld om mensen te straffen - in welke zin dan ook - voor misdaden en/of overtredingen die ze waarschijnlijk zullen gaan maken. Eén van de pijlers van onze samenleving is dat we mensen veroordelen voor wat ze gezegd en gedaan hebben, niet wat ze van plan zijn te gaan zeggen. Wat was er nu zo moeilijk aan het volgende scenario? Laat die Stevenson gewoon binnen, laat een politieagent achter hem aan banjeren, hem bij de eerste de beste hatespeechgelegenheid arresteren, en hem door de minister als ongewenste vreemdeling de grens overzetten. Iedereen blij, rechtsstaat gered, progressief zelfbeeld van Nederland ook. En daar doen we het per slot van rekening allemaal om.

Ster advertentie
Ster advertentie