Opinie & Commentaar
BNNVARA

'Moeten we onze kinderen niet juist een beetje wakker schudden in de nationale voorleesweek?'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Moeten we onze kinderen niet juist een beetje wakker schudden in de nationale voorleesweek?'

De nationale voorleesweek is van start gegaan. Pieter Derks mag ook wat kinderen vermaken met zijn voorleeskunsten. In De Nieuws BV zegt hij de kinderen eens wakker te schudden: "Het is misschien niet de gezelligste kinderliteratuur, dat geef ik onmiddellijk toe, maar laat ik nou net deze week in een stemming zijn om nergens doekjes om te winden."

Video niet beschikbaar

Derks: "Leuk hoor, Nijntje aan zee, maar binnen nu en vijftig jaar staat Nijntje met haar schepje drie meter onder de zeespiegel – 'het is hier wel erg nat, dacht Nijn, ik kan geen ademhalen, zou dit hier dan mijn einde zijn? Zal mama Pluis wel balen!'"

'Shanti in de Sweatshop'

Volgens Derks gaat het een gezellige ochtend worden: "Om die kleuterklas gewoon te vertellen over een lief klein varkentje dat heerlijk ligt te dromen van modderige plassen en bergen vol aardappelschillen, en dan wakker wordt in een vrachtwagentje, dat naar een slachthuisje rijdt, waar ze in een gangetje komen, en een roesje krijgen, en aan een haakje gaan."

Derks: "En dan ben ik nog niet eens toegekomen aan Shanti in de Sweatshop en het Bommetje van Bagdad. Wat een goed idee, zo'n nationale voorleesweek. Ik weet zeker dat het die kinderen enorm gaat aanzetten tot lezen – reken maar dat als ik met ze klaar ben die hele klas toe is aan iets luchtigers. Ik durf te wedden dat ze diezelfde middag nog allemaal de krant zitten te lezen."

Druktemaker Pieter Derks - Nationale voorleesweek

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie