Opinie & Commentaar
EO

Open brief aan m’n lieve ettertwitteraars

foto: Screenshotfoto: Screenshot
  1. Nieuwschevron right
  2. Open brief aan m’n lieve ettertwitteraars

Lieve linkse en rechtse ettertwittaars,

Ik val maar met de deur in huis: maak je geen illusies, we gaan er gewoon mee door! Echt! We gaan gewoon door met het uitnodigen van gasten die jullie stom vinden!

De afgelopen week liepen jullie weer eens ontzettend te etteren. We hadden schrijver Leon de Winter uitgenodigd in Dit is de Dag, om te praten over rare uitlatingen van DENK-leider Tunahan Kuzu en de gebeurtenissen in Gaza.

Jullie links-twitteraars vonden het belachelijk, een schande zelfs: waarom we een ‘gediplomeerd verwarde man’ uitnodigden, een ‘rechts-extremist’ zelfs. Hoe we het in ons hoofd haalden alleen de ‘schuimbekkers’ te bedienen!

Dinsdag waren vooral de rechts-twitteraars boos, toen we cabaretier Erik van Muiswinkel hadden uitgenodigd, om te horen of hij het liedje van Sanne Wallis de Vries over Israel ook anti-semitisch vond. Jullie waren ongenadig. ‘Komt er weer een humordeskundige alles goedpraten?’, ‘Flikker op met die etterbak!’ en ‘Lachwekkende journalistiek! Waarom krijgt die een podium?’

Ik snap jullie niet. Waarom willen jullie links-twitteraars geen rechtse mensen horen? En waarom willen jullie rechts-twitteraars geen linkse mensen horen? Ik bedoel: jullie houden van praten, anders zat je niet op Twitter. Wil je dan echt vooral mensen horen waar je het al mee eens bent? Hoezo dan? Die mensen snap je toch al? Die vinden hetzelfde als jij! Waarom zou je daarnaar luisteren?

Ik vind het veel interessanter om te praten met wie ik het oneens ben, dan mensen met wie ik het eens ben. Jullie niet? Dan hoor je nog eens iets wat je zelf misschien niet had bedacht!

Wat ik ook niet snap: waarom denken jullie altijd dat wij presentatoren het eens zijn met de mensen die we uitnodigen? Jullie hebben het consequent over ‘een podium bieden aan’. Een podium bieden om te antwoorden te geven ja, om vragen te beantwoorden. Vragen die wij met onze redacties hebben bedacht, omdat wij denken dat luisteraars daar wijzer van kunnen worden.

In het geval van Van Muiswinkel wilden we bijvoorbeeld graag weten waarom er ineens een strofe in het lied van Sanne Wallis stond die over geld ging. Is dat geen opmerkelijke associatie, Israëliërs (joden?) en geld? Riekt dat niet naar antisemitisme? Sanne Wallis zelf en BNNVARA wilden niet komen, dus leek Erik (collega van Sanne, ook vaak optredend bij de BNNVARA) ons een prima alternatief om die vraag te beantwoorden. Waarom vinden jullie dat niet interessant, rechtse twitteraars?

En als je wilt snappen hoe Israël denkt, het door jullie vaak zo verfoeide Israël linkse twitteraars, dan is het toch juist interessant om iemand te horen als Leon de Winter? Daar kun je toch wijzer van worden? Waarom willen jullie dat niet horen?

Dus, lieve linkse en rechts twitteraars, ga er nou maar gewoon van uit dat wij geen mensen uitnodigen om ze leeg te laten lopen, om ze alleen maar een podium te bieden, omdat ze precies zeggen wat wij willen horen of zo. Dat vinden de meeste omroepen en presentatoren saai. Echt, daar is heel weinig aan voor ons.

Natuurlijk, het gaat wel eens mis. Zo hoorde ik gisteren bij de NieuwsBV van BNNVARA een gesprek over legalisering van abortus in Ierland, met twee expliciete voorstanders van abortus, Lilianne Ploumen en Rebecca Gomperts en ook nog eens een weinig kritische presentator. En pas hoorde ik twee voorstanders van de legalisering van XTC bij EenVandaag van AVROTROS, ook weer zonder al te kritische vragen.

Weet je, ettertwitteraar, ga er maar van uit dat het dan gewoon niet is gelukt, die dag! Dat de redactie echt heel hard heeft gewerkt om iets interessants voor jullie te brouwen, maar dat het gewoon een keer niet is gelukt. Dat hebben jullie toch ook wel eens op je werk? Nou dan, wij zijn net mensen.

Maar heel vaak, meestal zelfs, hebben we een idee als we mensen uitnodigen! Een idee waar jullie wijzer van kunnen worden, als je wilt. Echt, dat is onze bedoeling. Geloof me.

En dus, lieve ettertjes, gaan we ermee door. Met het uitnodigen van mensen die jullie misschien in je bubbel niet dagelijks tegenkomen. Die anders denken dan jij. En daar stellen we dan goeie vragen aan. Linkse vragen aan rechtse mensen en rechtse vragen aan linkse mensen. Zodat jullie ietsje wijzer worden. Goed?

Tijs

Ster advertentie
Ster advertentie