Opinie & Commentaar
BNNVARA

'Hoe zie je het verschil tussen een populistische leider en onze minister-president?'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Hoe zie je het verschil tussen een populistische leider en onze minister-president?'

Afgelopen donderdag was minister-president Rutte aanwezig op het World Economic Forum in het Zwitserse Davos. Tijdens dit congres sprak hij onder andere met de veelbesproken Braziliaanse president Jair Bolsonaro. In De Nieuws BV vindt Elfie Tromp dat ze lijken op twee beste vriendjes in de speeltuin.

Video niet beschikbaar

In de eerste maand van zijn presidentschap maakt Bolsonaro gelijk werk van de ontruiming van het Amazonegebied. Maar dit doet hij niet alleen, zegt Elfie Tromp. '' Maar met de hulp van zijn immer betrouwbare scoutingbuddy Rutte en BV Nederland. Brazilië wil namelijk de grootste sojaproducent worden en Nederland is met zo'n 1,6 miljoen ton per jaar de grootste afnemer van dat Braziliaanse soja. En nou niet meteen de veganisten en fitgirls de schuld geven met hun soya latte, want het overgrote gedeelte hiervan wordt gewoon als veevoeder gebruikt.

''Tientallen nieuwe havens, wegen en treinstations dwars door het regenwoud. Het ministerie van Buitenlandse Zaken werkt al tien jaar samen om 'duurzaam' ondernemerschap te ontplooien in Brazilië. Dat betekent in de praktijk lokale onderaannemers inhuren om de inheemse bevolking weg te jagen, vermoorden of voor een schijntje uit te kopen'', het doet Elfie erg denken aan een hedendaagse VOC mentaliteit.

Druktemaker Elfie Tromp - Bolsonaro en Rutte

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie