Opinie & Commentaar

Wegkijker!
AVROTROS

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wegkijker!

Jullie zijn een stelletje linkse gutmensch-wegkijkers of racistische witmens-bruinhemden. Eén van beide, tussenin bestaat niet op Twitter. De gebruikers zijn namelijk ingedeeld in links-rechts door mensen als Dirk-Jan van Baar. Volgens hem is het oorlog op Twitter en horen mensen als Leon de Winter, Wierd Duk en Jan Dijkgraaf in het kamp 'extreemrechtse fronttroopers'. En hij is bepaald niet de enige. Ook de linkse mensen zijn ingedeeld in een communistisch gutmensch kamp, no worries.

Ik zit tegenwoordig meer op mijn handen dan dat ik er een tweet mee schrijf. Alles kan verkeerd vallen namelijk. Een vakantiefoto vanuit Turkije? Je bent een Erdogan-knuffelaar. Een tweet over dat leuke restaurant? Daar verkopen ze vlees man, denk toch eens na dierenbeul! Een grapje dan misschien over... HOE KUN JE DAAR ÜBERHAUPT EEN GRAP OVER MAKEN, vieze vuile mansplaining fascist!

Oververhit

Buiten mag het nu dan misschien warm zijn, op Twitter is iedereen al langer oververhit. En er gelden compleet andere sociale regels. Er worden dingen tegen elkaar geschreeuwd die je in een normale conversatie niet zo snel tegen wildvreemden zou zeggen. Tenminste, ik heb nog nooit meegemaakt dat je in een supermarkt een wat langzamere klant van een oudere generatie uitmaakt voor 'trage 50PLUS-trol' of 'besluiteloze binnenharkende babyboomer'.

En alles op Twitter is zwart-wit. Nuance is er dood en begraven, met naast zich alvast een gereserveerd plekje voor humor. De maatstaf en het opgeheven vingertje daarentegen staan fier overeind. Het grappige (pardon, wrange, grappen kunnen niet meer) is, dat wanneer je de boze reacties langs de door de makers zelf gehanteerde maatstaf legt, ze precíes datgene doen wat ze de ander verwijten. Racismeroepers maken zich in hun woedende reacties meer dan eens zelf schuldig aan omgekeerd racisme en privacyschending-roepers mentionen maar wat graag de werkgever of het adres van de overtreder in hun boze tweets.

Op eieren

Ik had zaterdag een etentje. Met mede-twitteraars (en vlees. Klachten over deze dieronvriendelijke column kunnen gementioned worden aan @NPORadio1). En ik was bang dat ik me ontzettend in moest houden met wat ik zou zeggen. Dat ik net zo op eieren moest lopen als dat ik tegenwoordig zwetend boven mijn toetsenbord hang. Maar het was een bevrijding.

Ik zat tegenover iemand over wie half vrouwelijk Twitter was gevallen vanwege een tweet over een tampon. Hij bleek weliswaar homo, maar desondanks helemaal geen mansplainende vrouwenhater te zijn. En naast me zat iemand die juist die dag een Facebookgroep over kamerplanten was uitgezet. Zij was in tegenstelling tot wat mensen daar beweerden helemaal geen vuile hoer!

Na enige alcoholische versnaperingen (sorry geheelonthouders, klachten over deze alcoholverheerlijkende column kunnen gementioned worden aan @NPORadio1) floepte ik alle niet getwitterde grappen en opmerkingen van de afgelopen week er in één keer uit. En niemand die me hooghartig corrigeerde of blokkeerde, laat staan me ging uitschelden. Ik ga dat vaker doen, realtime gesprekken voeren. En misschien wat minder twitteren. Dan maar door het leven als een bange wegkijker.

Over Lammert de Bruin

Lammert de Bruin is iedere dag te horen bij Radio EenVandaag op NPO Radio 1 met de rubriek #TrendingVandaag. Hierin deelt hij de meest besproken onderwerpen op social media. Ook zelf twittert hij fanatiek op zijn account @Lammert.

Ster advertentie
Ster advertentie