Onderzoek
AVROTROS

Ben je fit en uitgerust? Dan liggen de carrièrekansen voor het oprapen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ben je fit en uitgerust? Dan liggen de carrièrekansen voor het oprapen

Oudere mannen laten steeds vaker iets aan hun uiterlijk doen, zegt plastisch chirurg Jacques van der Meulen in het Algemeen Dagblad. Logisch, want mannen die er fit en uitgeslapen uitzien, krijgen meer carrièremogelijkheden, zo beweert hij. Is dat zo? Ruben Messelink zoekt het uit in Feit of Fictie.

Video niet beschikbaar

De plastisch chirurg heeft grotendeels gelijk, zegt hoogleraar Psychologie Liesbeth Woertman. "Als we elkaar niet kennen is de eerste indruk erg belangrijk, bijvoorbeeld bij een sollicitatiegesprek." Volgens Woertman beperkt het effect zich overigens wel grotendeels tot die eerste kennismaking en zal het je niet in je hele carrière verder kunnen helpen.

Halo-effect

Ook gedragsbioloog Patrick van Veen is geneigd de plastisch chirurg gelijk te geven. Hij verwijst naar een beroemd onderzoek uit 1975, waar onderzoekers het halo-effect introduceerden. "Dat halo-effect betekent dat als iemand een positieve eigenschap heeft, dat we dan automatisch andere positieve eigenschappen aan die persoon gaan toebedelen. Als iemand er gezond en fit uitziet, gaat we automatisch denken dat zo'n persoon slimmer is."

Dat zou gezonde en fitte mensen een duidelijk voordeel geven in het verloop van hun carrière. Het tegenovergestelde effect is trouwens ook bewezen: mensen die er onverzorgd en ongezond uitzien, worden snel dommer ingeschat.

Glanzende vacht

Van Veen onderzoekt niet alleen het gedrag van mensen, maar ook van apen. Daar is precies hetzelfde effect waarneembaar, stelt de gedragsbioloog.

"Die beoordelen de kwaliteiten van iemand puur op uiterlijke kenmerken. Is z'n vacht gezond, en ziet hij er fit uit? Dan zal hij waarschijnlijk ook betere genen hebben." Het is hetzelfde oermechanisme dat bij mensen waarschijnlijk ook een rol speelt, zegt Van Veen.

Feit of Fictie: Betere carrière voor uitgeruste mensen?

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie