Onderzoek
EO

Twee derde Nederlanders: agent heeft weinig te zeggen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Twee derde Nederlanders: agent heeft weinig te zeggen

De Nederlandse politie heeft te weinig gezag, vindt bijna twee derde (64,3 procent) van de Nederlanders. Onder 65-plussers vindt zelfs zo’n driekwart (74,4 procent) dat het slecht gesteld is met het overwicht van de sterke arm, terwijl jongeren (18-30 jaar) juist vaker vinden dat het wel meevalt: in die groep is 46,5 procent het eens met de stelling dat de politie te weinig gezag heeft. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van het interactieve journalistieke platform DIT (EO) uitgevoerd door Bureau DataIM.

DIT deed onderzoek naar de vraag of Nederlanders een probleem hebben met gezag. Het is niet alleen de politie die kampt met een gebrek aan gezag, blijkt uit de resultaten. Meer dan de helft van de Nederlanders vindt dat leraren, zorgpersoneel, ministers en Tweede Kamerleden te weinig autoriteit hebben. Rechters en burgemeesters scoren daarentegen relatief hoog en hebben volgens een meerderheid van de Nederlanders voldoende gezag.

Wil je meepraten over dit onderwerp? Dat kan via deze link op het platform DIT.

Politieke voorkeur

Of de politie voldoende gezag heeft, hangt af van politieke voorkeur. Wie vooral op linkse partijen stemt, oordeelt milder dan wie rechts stemt. Dat verschil valt helemaal weg als respondenten moeten aangeven of ze zelf het gezag van een agent respecteren als ze worden aangesproken: ruim tachtig procent zegt dat ze zeker respect hebben als ze worden aangesproken door een agent.

U en jij

Elkaar met ‘u’ aanspreken, is een teken van respect. Vooral ouderen moet dat ten deel vallen, vindt ongeveer zeventig procent van de Nederlanders. Ruim 65 procent vindt dat ook agenten altijd ‘u’ verdienen. BOA’s daarentegen moeten het vaker met ‘jij’ doen: slechts 44 procent vindt dat deze gemeenteambtenaren met ‘u’ moeten worden aangesproken.

Ouders scoren nog lager: ongeveer 35 procent van de ondervraagden vindt dat daar een beleefdheidsvorm past. Opvallen genoeg vindt 61 procent wel dat Nederlandse kinderen een probleem hebben met het respecteren van autoriteit.

Meer over dit onderwerp? Kijk dan woensdag 27 september om 22.15 uur naar Dit is de Kwestie (EO) op NPO 2.

Over het onderzoek
In opdracht van DIT (EO) heeft het bureau DataIM een onderzoek uitgevoerd naar de mening van Nederlanders over zes maatschappelijke thema’s. Aan het onderzoek deden ongeveer 1500 Nederlanders mee. De resultaten zijn gewogen naar geslacht, opleiding en leeftijd via MOA/CBS Gouden Standaard.

Ster advertentie
Ster advertentie